Blanes celebra la Festa Major Petita amb actes tradicionals i populars

copatrons_1– El gruix central de la Festa dels Copatrons coincidirà amb el pont del 15 d’Agost.
– Inclourà la 31a Caminada Popular de la Nit de Sant Bonós, on l’any passat van haver gairebé 5.000 participants.
Aquest 2013 el programa d’actes de la Festa dels Copatrons de Blanes, Sant Bonós i Sant Maximià, torna a estar coorganitzat pel departament de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes i l’entitat Acció Cultural Es Viver.

L’entitat blanenca ja s’havia encarregat durant els darrers anys d’organitzar diverses activitats coincidint amb el cap de setmana anterior al cicle festiu. Va ser al 2012 quan es va decidir unir esforços per aconseguir que el programa fos encara més complet i gaudit per blanencs i visitants.

Igual que al 2012, s’han afegit altres ingredients als que habitualment ja formaven part de la Festa Major Petita, alguns d’ells a càrrec d’entitats i d’altres inclosos per iniciativa de l’Ajuntament. El pressupost amb què s’ha comptat enguany per a la organització de la Festa dels Copatrons és de poc més de 10.000 €.

Gruix d’activitats concentrades al pont de la Mare de Déu d’Agost

Després que el primer dels actes inclosos a la Festa dels Copatrons, va tenir lloc diumenge passat amb la 71a Travessia Popular al Port, a partir del proper dijous i fins diumenge serà quan arribarà el gruix central d’aquest cicle festiu que es tancarà el 21 d’agost.

El dijous dia 15, a les 7 de la tarda, hi haurà una cercavila per anunciar l’inici de la festa durant la qual es llegirà el pregó de manera itinerant per diversos indrets del centre del municipi fins arribar al passeig de Mar, davant del Banc dels Músics. Serà en aquest indret on a partir de 2/4 de 9 de la nit hi haurà un concert amb els grups Suc de Civada i Komplot, així com l’actuació del DJ Lapao Sound System.

L’endemà divendres s’han programat dues activitats simultànies a partir de les 10 de la nit. Per un costat hi haurà la tradicional cercavila Places i Carrers que sortirà des del carrer Muralla i farà un recorregut per diversos carrers del nucli històric. Per l’altre, la plaça dels Dies Feiners allotjarà un ball amenitzat pel conjunt Boogie Wogie.

Cap de Setmana d’intensa activitat

La Festa Major Petita de Blanes serà encara més intensa coincidint amb el cap de setmana del 17 i 18 d’agost. Dissabte a partir de les 4 de la tarda hi haurà la sisena edició d’Escacs al Carrer, que s’allotjarà al passeig de Dintre, mentre que a partir de les 6, davant del monument a Joaquim Ruyra del passeig de la Mestrança, hi haurà la concentració i inscripcions de la Cursa Córrer el Cós, que enllaça directament amb les arrels històriques del municipi.

caminada_bonos_2L’origen d’aquesta cursa -que algunes fonts apunten que es va deixar de fer l’any 1896, mentre que d’altres ho situen al 1910-, es remunta als segles X i XI, quan els corsaris atacaven els pobles de la Costa Brava. Com marca la tradició recuperada l’any 2004 per Acció Cultural Es Viver, a 2/4 de 7 es farà la cercavila amb diversos elements des del passeig de Mar fins al punt d’arribada perquè tot seguit, a les 7 del vespre, es faci la sortida de la cursa fins a la plaça de l’Església, on hi haurà el lliurament de premis als diferents classificats.

copatrons_3Posteriorment, a partir de les 8 del vespre, hi haurà una festa d’animació infantil amb l’espectacle Can Seixanta, a càrrec de Pep López, que s’allotjarà a la plaça dels Dies Feiners. La jornada del dissabte es tancarà amb l’activitat més participativa amb què compta cada any la Festa Major Petita; la 31a Caminada Popular de la Nit de Sant Bonós, que sortirà des del passeig de Mar a 2/4 d’11. L’any passat van participar a la caminada prop de 5.000 persones, gent de totes les edats que es plantegen aquesta activitat com una oportunitat de fer salut durant una agradable nit d’estiu.

El principal gruix de les activitats que organitza Es Viver tindran lloc el diumenge dia 18, i començaran amb la Tirada a l’Art a les 8 del matí a la platja de S’Abanell, seguida per una Sardinada. La plaça dels Dies Feiners allotjarà a partir de les 11 del matí un Ball de Plaça amb els gegants i cap grossos que anirà seguit per una Vermutada sota l’arc dels copatrons i per un Dinar Popular al carrer Muralla.

Val a dir que durant el Ball de Plaça també es farà el lliurament de premis del Concurs de Dibuix que va organitzar durant la Festa Major de Santa Anna la Colla Gegantera de Blanes. Els punts de venda de tiquets per participar al dinar popular són Joguines Patufet i Bar Rafel. Les activitats del diumenge es tancaran a la nit amb dues actuacions a la plaça dels Dies Feiners: a 2/4 de 9 hi haurà una exhibició de ball country del Casal Benet Ribas seguida a les 9 per una Cantada d’Havaneres amb el grup Voramar, una actuació que es farà acompanyada d’un cremat popular.

Festa de Sant Bonós i Sant Maximià

s-bonos4Els actes oficials de tradició blanenca tindran lloc el dimecres 21 d’agost, coincidint amb la festivitat de Sant Bonós i Sant Maximià, copatrons del municipi. La jornada s’encetarà a les 9 del matí amb una xocolatada popular que es farà sota l’arc dels copatrons, on hi ha una fornícula amb la imatge dels dos sants.

A dos quarts de dotze del migdia aquest mateix indret acollirà l’ofrena floral institucional que encapçalarà l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de regidors i regidores de l’Ajuntament. Tots ells també està previst que presideixin la missa en honor als copatrons que es farà a partir de les dotze a l’església Santa Maria.

La festivitat de Sant Bonós i Sant Maximià es tancarà a partir de les vuit del vespre, amb una audició de sardanes que es farà al Banc dels Músics del passeig de Mar, a càrrec de la Cobla La Principal de Cassà.