Carme Gironès, la primera dona fundadora d’un Club Rotary, enceta amb el pregó la Festa Major de Blanes

La lectura del pregó a càrrec de l’empresària blanenca Carme Gironès Teixidor ha donat aquest vespre el tret de sortida oficial a la Festa Major de Santa Anna de Blanes 2013.

L’acte ha tingut lloc a la plaça dels Dies Feiners i l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat dalt l’escenari pels regidors i regidores de l’Ajuntament.

L’alcalde ha presentat la pregonera d’enguany explicant que se l’havia escollit principalment per dues raons. Una d’elles és que es buscava recuperar una figura femenina per aquest acte oficial, ja que la darrera vegada va ser l’any 2004, amb la periodista blanenca Fina Brunet. L’altre motiu ha estat per exemplificar a través de les vivències de la pregonera, una dona empresària que va triomfar en els negocis en una època en què aquest àmbit estava reservat als homes, la superació de les adversitats.

La primera dona en el món fundadora d’un Club Rotary

Els regidors d'EUiA-ICV no es van aixecr quand

Els regidors d’EUiA-ICV no es van aixecar quan Marigó va lliurar a Gironès una reproducció de la Font Gòtica / Foto: Jordi Cañellas

Nascuda a Blanes, Carme Gironès Teixidor va tenir dues filles i actualment és àvia de dos néts. Al capdavant de Finques Gironès i de l’estanc Gironès des de 1960, ha estat directora d’Empreses Turístiques, de Wagons Lits/Cook a Blanes durant 41 anys, i va ser la primera dona fundadora d’un Club Rotary en el món.

Un grup de personas van lluir camisetes contra les retallades a l'educació / Foto: Jordi Cañellas

Un grup de persones van lluir samarretes contra les retallades a l’educació / Foto: Jordi Cañellas

Ex presidenta del Comitè de Dones Empresàries de Girona i ex membre de la Comunitat Turística de la Costa Brava, el govern de Panamà li va concedir Passaport Diplomàtic com a Ambaixadora itinerant de Panamà per Europa. Enamorada de Blanes, durant tota la seva vida ha intentat promocionar-la al màxim per tot el món.

Al llarg del seu pregó, Carme Gironès ha fet arribar al nombrós públic assistent la seva estimació envers la seva vila: “Sempre he tingut una idea de Blanes que me l’ha inspirat més el sentiment que la raó. Per això m’agrada imaginar Blanes aspirant a un destí eminent”.

prego_13b

Foto: Ajuntament de Blanes

Les vivències de la seva infantesa i joventut han donat pas a les de la seva edat adulta, descrivint a través dels bocins dels seus records l’evolució de Blanes al llarg del segle 20, amb la creació del Jardí Pinya de Rosa a càrrec de Fernando de Rivière, l’important pes econòmic de l’empresa SAFA, la massiva arribada de turistes als anys 60 i 70, i la fundació del Club Rotary a Blanes l’any 1990.

Carme Gironès ha fet un reconeixement en especial en memòria d’un seu amic, Jordi Comas Matamala, l’empresari que va ser assassinat a Platja d’Aro l’any passat. Per últim, ha tancat el pregó amb unes paraules d’entusiasme i esperança perquè Blanes pugui reeixir i assolir el repte de millorar les condicions socials i econòmiques per aconseguir una societat de persones cada cop més lliures, tolerants i felices.

Cercavila i actuacions musicals

Un gran estelada era visible des de la part del públic

Un gran estelada era visible des de la part del públic / Foto: Jordi Cañellas

Abans del pregó, el programa de la Festa Major de Santa Anna s’ha encetat amb una cercavila popular que ha culminat amb el canvi de bandera dalt la Roca de Sa Palomera, una tradició que es porta fent des de fa uns quants anys. Des d’avui i durant tot el cicle festiu, la bandera de Blanes onejarà al cim d’aquesta roca en substitució de la senyera que habitualment hi ha en aquest indret.

Durant la cercavila ja ha tingut lloc una de les 7 proves incloses a una de les novetats de la Festa Major 2013; La Barriada. Es tracta d’un conjunt de proves organitzades per diverses entitats on hi participen els diferents barris del municipi, a l’estil d’una gimcana. La prova que s’ha fet aquesta tarda duia per nom Comença la festa major.

La jornada s’ha completat després del pregó amb l’actuació del grup Les Sixters, un grup vocal que canta a capella que fa de les seves veus juganeres i versàtils el seu instrument perquè l’espectador gaudeixi d’un esdeveniment musical d’excepció. El mateix escenari de la plaça dels Dies Feiners –l’Escenari Festa Major- també ha acollit avui un ball amb el grup Get Ready Band.

Per últim, val a dir que avui dissabte també s’han posat en marxa tres altres espais que al llarg de la Festa Major aniran allotjant activitats: l’Escenari Esbart Joaquim Ruyra, on ha actuat el grup Lapao Sound System; l’Escenari Ensorra’t ubicat a la platja, amb les actuacions dels grups Abeja Reina, Escote i Albertucho i el trio del capitán cobarde; i l’Escenari Casa de Andalucía que ha iniciat l’activitat amb el grup Con Otro Aire.