Xerrada informativa a Blanes sobre les participacions preferents

TGeresa Chavete, a l'esquerr de la imatge

TGeresa Chavete, a l’esquerr de la imatge

Ahir es va celebrar a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes una xerrada adreçada a les persones afectades per les participacions preferents i les obligacions subordinades. Organitzada per l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC), la conferència va anar a càrrec de Teresa Chavete, tècnica de consum de l’AICEC-ADICAE, l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya.

L’interès que va aixecar la xerrada organitzada a Blanes no tan sols rau en el tema que s’havia de tractar, sinó que també s’ha de tenir en compte que en què en pocs dies s’esgotaran sengles terminis perquè les persones afectades puguin demanar l’arbitratge envers dues entitats bancàries. Tots aquells qui van adquirir participacions preferents de Catalunya Banc tenen temps per demanar l’arbitratge fins al 12 de juliol, mentre que els qui ho van fer a Bankia ho podran fer fins al 15 de juliol.

Informació sobre les preferents

Informació sobre les preferents

En aquest sentit, les persones afectades que vulguin demanar l’arbitratge per les participacions que en el seu dia van adquirir a Catalunya Banc tenen la facilitat afegida que ho podran fer a través de l’Oficina de l’OMIC de l’Ajuntament de Blanes, que recollirà la documentació. A partir d’aquí, l’oficina municipal la farà arribar a l’Agència Catalana de Consum, que és l’organisme que s’encarrega de tramitar la mediació. Pel que fa a les persones afectades per les participacions preferents de Bankia, hauran d’adreçar-se directament al servei d’atenció al client de l’entitat bancària per demanar la via de l’arbitratge.

La xerrada que va tenir lloc ahir dimecres a l’Ajuntament de Blanes va ser introduïda pel regidor de Participació Ciutadana, Miquel Lupiáñez, i per la cap de negociat de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, Loli León, comptant amb la presència de la responsable de l’oficina de l’OMIC de Blanes, Carme Vives. Per la seva banda, la tècnica de consum de l’AICEC-ADICAE, Teresa Chavete, es va encarregar de descriure d’una manera clara i planera quines són les opcions que tenen els afectats per intentar recuperar els diners que van perdre i els mecanismes i mitjans que hi ha al seu abast.

La via arbitral i la via judicial

Informació sobre les preferents

Informació sobre les preferents

En primer lloc es va recomanar recuperar la documentació del banc demanant una còpia de la mateixa i fer les oportunes reclamacions administratives a través del servei d’atenció al client de la respectiva entitat bancària. A partir d’aquí hi ha dues possibles vies: sol·licitar l’arbitratge o anar per la via judicial.

Si es tria la via arbitral, s’ha d’entrar la sol·licitud (en el cas dels afectats per les preferents de Catalunya Banc tenen temps fins el 12 de juliol, i en el cas de Bankia fins el 15 de juliol) a la respectiva entitat, que ha de pronunciar-se sobre si accepta o no la via arbitral. Si ho accepta, el banc dóna un informe (el què s’anomena conveni arbitral), amb una sèrie de condicions. En cas que la persona signi conforme està d’acord amb aquest conveni arbitral, ha de tenir en compte que automàticament renuncia a poder emprendre accions per via judicial sobre aquest tema.

Una vegada s’ha acceptat seguir aquesta via –és a dir: un cop signat el conveni arbitral-, el procés se segueix a través de l’Agència Catalana de Consum, que tramita la mediació en el cas de Catalunya Banc, mentre que Bankia ho fa directament aquesta entitat. Un jutge arbitral analitza la situació i fa un laude (una sentència), que és on es reflectirà quina quantitat econòmica li pagarà el banc a la persona afectada.

A l'acte van assistir unes 50 persones

A l’acte van assistir unes 50 persones

Abans i després de la xerrada, la representant de l’AICEC-ADICAE va repartir entre els assistents tota una sèrie de documentació en relació a com s’han de tramitar les sol·licituds de còpia de documentació a les entitats bancàries i altra informació d’interès. Tanmateix, tant al llarg de la xerrada com al seu termini, Teresa Chavete es va encarregar de resoldre en la mesura del possible totes les consultes i dubtes que li va formular el nombrós públic assistent.

La documentació que es va facilitar per part de l’AICEC-ADICAE als assistents a l’acte també està recollida a l’Oficina de l’OMIC de l’Ajuntament de Blanes, i està a la disposició de qui vulgui obtenir-la, així com també es pot consultar a les tècniques d’aquest servei els dubtes que es puguin tenir.