Pinya de Rosa: 10 anys més tard

Pinya de Rosa

Pinya de Rosa

Aquest any es commemora el 10è Aniversari de la declaració de Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Pinya de Rosa, a Blanes. L’espai natural va ser declarat PNIN amb la Llei 25/2003 després de la presentació d’informes tècnics i la pressió de la societat civil exigint la preservació del darrer tram de costa no urbanitzat del municipi selvatà.

El terreny inclou el Jardí Botànic de Pinya de Rosa i un bosc mediterrani que, en el moment de l’entrada en vigor de la llei, presentava una gran biodiversitat de flora i fauna. L’any 2008, el terreny, fins llavors propietat de la família Riviere, va canviar de propietaris.

Llavors es van iniciar una sèrie d’actuacions, gairebé totes de forma irregular, com la neteja forestal amb maquinària pesada, l’obertura de camins dins del bosc i la instal·lació d’un tancat perimetral que impedeix el pas de la fauna i limita la funció de corredor biològic d’aquest espai natural.

Deforestació a Treumal, a principis del passat mes de juny

Deforestació a Treumal, a principis del passat mes de juny

D’altra banda, també s’han realitzat cremes de restes vegetals incomplint la normativa vigent. A més, a principis de juny d’aquest any s’ha aprofitat el condicionament d’un aparcament per instal·lar fanals i tallar arbres de la zona boscosa més propera a la platja de Treumal. Malgrat les irregularitats esmentades, la propietat ha obtingut els permisos per realitzar la desforestació de part del bosc, però sense el pla d’actuació obligatori que exigeix la mateixa administració.

Deforestació a Treumal, a princpis del passat mes de juny

Deforestació a Treumal, a princpis del passat mes de juny

El PNIN, tal i com estipula la llei, està regit per un Consell Rector on hi participa l’entitat Salvem Pinya de Rosa, que ha mostrat el desacord amb aquestes actuacions realitzades a l’espai. L’associació mediambiental, a més, reclama la creació d’un Pla de protecció i gestió del paratge impulsat pel Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, l’organisme competent en la gestió del PNIN.

Pinya de Rosa

Pinya de Rosa

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), que va coordinar l’informe científic de Pinya de Rosa, també s’ha manifestat repetidament en contra de les actuacions realitzades a la finca i dóna suport als actes de reivindicació.

En aquest context, l’Associació Pinya de Rosa commemorarà l’efemèride del 10è aniversari en una exposició que tindrà lloc els dies 13 i 14 de juliol al Passeig Marítim de Blanes. Després, del 22 de juliol a l’1 d’agost, l’exposició s’instal·larà a la Biblioteca Comarcal de Blanes, on se celebrarà un acte commemoratiu el 17 de juliol amb l’Ajuntament de Blanes i l’Associació Pinya de Rosa.