Al ple del passat 30 de maig va tenir lloc l’aprovació inicial de l’Ordenança Municipal reguladora de la neteja viària i de la gestió dels residus amb els vots favorables de PSC, CiU i EUiA i les abstencions del PP i la regidora no adscrita. Actualment, es troba en període d’exposició pública durant 30 dies després de la seva publicació al BOP.
La CUP de Blanes creu que, donada la rellevància i l’abast de la nova Ordenança, la difusió que se n’ha fet i els terminis per presentar al·legacions són inacceptables.
Aquesta nova norma no ha comptat amb els principals actors: els veïns i les veïnes, que veuran com s’aplica una normativa de la que no en tenen el més mínim coneixement. Per això, des de l’aprovació inicial, la CUP de Blanes no ha parat d’animar i difondre la possibilitat d’al·legar una Ordenança que neix amb uns dèficits importants.
Juntament amb la manca de participació ciutadana, hem trobat greus problemes de fons en l’actual normativa:
– L’Ordenança és excessivament reguladora pel que fa les obligacions de la ciutadania en l’apartat de neteja de la via pública, fins al punt de delegar la neteja de voreres als propietaris o inquilins d’immobles. En el mateix apartat les obligacions per part de l’Ajuntament no surten reflectides enlloc, com podrien ser els plecs de clàusules a complir en neteja viària, jardins o platges.
– Les entitats veuen com s’utilitzen els canvis a l’ordenança, per emmascarar una ordenança de civisme encoberta. S’arriba al punt de sol·licitar una fiança a les entitats per poder realitzar activitats, es contemplen multes per incompliment de les obligacions de neteja o fins i tot haver de sol·licitar permís per penjar cartells on s’anunciïn activitats o opinions.
– L’objectiu d’una Ordenança que vol promoure el reciclatge hauria de tenir, entre d’altres, la sensibilització ambiental de la població com a punt de referència. L’absència d’aquest objectiu ja marca, clarament, una voluntat més coercitiva que no pas educativa.
Per tot això, des de la CUP de Blanes, en primer lloc, animem a la ciutadania, i especialment a les entitats, a llegir-se i al·legar una norma que vol collar més als de sempre.
I en segon lloc, demanem a l’equip de govern que reconsideri i difongui correctament la nova ordenança i ampliï el termini d’al·legacions.
La CUP presentarà al·legacions abans que expiri el termini el proper 12 de juliol i resta a la disposició de tothom qui vulgui més informació.