Actes a Blanes els dies 8, 9 i 10 d’octubre

Divendres 8 d’octubre

§ A les 19 hores, a la Casa del Poble de Blanes, (Passeig de Dintre, núm. 18), Presentació del número 21 dels Quaderns de la Selva, organitzat per l’Arxiu municipal de Blanes. Hi intervindrà Joan Valero Molina, doctor en Història de l’Art i autor de la recerca titulada “La font gòtica de Blanes”.

§ A les 19 hores, a la sala municipal d’exposicions Maria Luisa García-Tornel (carrer Ample, núm. 11), inauguració de l’exposició «Sense Paraules», organitzada per l’Associació Catalana del Parkinson.

§ A les 22 hores, a l’auditori del Centre Catòlic de Blanes (Carrer de Roig i Jalpí, núm. 16) concert amb el grup «Abeja Reina».

Dissabte 9 d’octubre

§ A les 19.30 hores, a l’Església parroquial de Santa Maria, 25è. Aniversari sacerdotal de Mossèn Enric Roura i Sabà, rector de la parròquia Santa Maria de Blanes.

§ A les 22 hores, al Teatre de Blanes (carrer Ample, núm. 26), representació de «La Dona Justa», amb Rosa Novell i Àlex Casanovas.

 L’escriptor Eduardo Mendoza signa aquesta adaptació, que dirigeix Fernando Bernués i protagonitzen Rosa Novell, Àlex Casanovas, Cristina Plazas i Víctor Pi. 

Tres mirades d’una mateixa història d’amor conflueixen en aquesta novel·la original del gran novel·lista hongarès, que firma en la seva adaptació al teatre l’escriptor Eduardo Mendoza. Aquest muntatge, que suposa una nova trobada en la producció entre el CAER-Centre d Arts Escèniques de Reus i la companyia euskera Tanttaka Teatroa, compta amb direcció de Fernando Bernués, amb els actors Rosa Novell, Àlex Casanovas, Cristina Plazas i Víctor Pi, i amb el violinista Oriol Algueró. 

Tres veus, tres punts de vista, tres sensibilitats diferents per desentranyar una història de passió, mentides, traïció i crueltat concebuda per Sándor Márai en els anys quaranta, els anys de L’última trobada i Divorci a Buda, l’època més fèrtil i lúcida en la seva trajectòria. 
Composta de tres relats, cadascun d’ells correspon a un dels tres personatges que conformen la novel·la. 

Una tarda, en una elegant cafeteria de Budapest, una dona relata a la seva amiga com un dia, arran d’un banal incident, va descobrir que el seu marit estava lliurat en cos i ànima a un amor secret que el consumia, i el seu intent en va per reconquerir-lo. A la mateixa ciutat, una nit, l’home que va ser el seu marit confessa a un amic com va deixar a la seva esposa per la dona que desitjava des d’anys enrere, per a després de casar-se amb ella perdre-la per sempre. A punta de dia, en una petita pensió romana, una dona explica al seu amant com ella, d’origen humil, s’havia casat amb un home ric, però el matrimoni havia sucumbit al ressentiment i a la revenja. 

Com titelles sense dret a exercir la seva voluntat, Marika, Péter i Judit narren la seva fallida relació amb el cru realisme de qui considera la felicitat un estat elusiu i inabastable. La proposta teatral que fem consisteix en donar als tres relats una estructura dramàtica que conservi l essència de la novel·la. 

L’obra és també una crònica de la decadència i extinció d una societat rígidament jerarquitzada i el profund canvi que va patir Europa a mitjans del segle XX com a conseqüència de la guerra, la destrucció i la barbàrie. Una radiografia narrada per un dels millors cronistes de l’època. Tampoc no podem oblidar que Márai va iniciar la seva carrera literària com a poeta i aquest alè es manté a La dona justa. 
En aquesta novel·la hi ha les seves pàgines més íntimes i esquinçades, les més sàvies. La seva descripció de l’amor, l’amistat, el sexe, la gelosia, la solitud, el desig i la mort apunten directament al centre de l’ànima humana.

Diumenge 10 d’octubre

§ A partir de les 11 hores, L’Any Maragall a l’ermita de Sant Francesc, amb el següent programa:

11h. Portes obertes a l’ermita

12h. Actuació del Cor de Cambra Sota Palau de Blanes

12h. Lectura poètica «Joan Maragall i Blanes», a càrrec de Salvador Roca

13h.  Descoberta d’una placa de ceràmica commemorativa de l’estada de Joan Maragall a Blanes

§ A les 12 hores, al passeig de mar (banc dels músics), audició de sardanes, a càrrec de la Cobla Santa Maria

 

Festes de Veïnats

Dimarts 12, divendres 15, dissabte 16 i diumenge 17 d’octubre Festes de Santa Teresa Ca la Guidó-Mas Carolet

 

EXPOSICIONS I ALTRES

 Fins al 17 d’octubre

A la Casa Saladrigas, ubicada al carrer de Roig i Raventós, núm. 1

Exposicions: «Somriures i llàgrimes» i «Una volta al món», de Tino Soriano.

Horari: Divendres, de 18 a 21 hores. Dissabtes i diumenges, d’11’30 a 13’30 i de 18 a 21 hores.

 

Fins al 25 d’octubre

A la Biblioteca Comarcal de Blanes, ubicada al Pg. de Catalunya, 2 Exposició: Tinc un llop a la tauleta de nit”, a càrrec de la Direcció General de Cooperació Cultural-Tantàgora

Horari: De dilluns a divendres, de 10 a 13 i de 16 a 20.30 hores

 

Del 8 al 17 d’octubre

A la sala municipal d’exposicions Maria Luisa García-Tornel, ubicada al carrer Ample, núm. 11

Exposició: «Sense Paraules», organitzada per l’Associació Catalana del Parkinson. Inauguració: Divendres 8 d’octubre, a les 19 hores