L’Any Maragall a l’ermita Sant Francesc de Blanes aquest diumenge

Tot i que molts ho ignoren la relació del poeta Maragall amb Blanes és força estreta. A primers de segle XX la bellesa dels paratges naturals de Blanes atreia a molts dels que van ser els primers estiuejants, la majoria fills il·lustres del país.

Joan Maragall i Gorina (1860-1911), del qui durant el 2010 i 2011 estem celebrant el 150è aniversari del seu naixement i el centenari de la seva mort, fou un d’aquests visitants insignes.

La seva presència a Blanes es va allargar durant els estius de 1904 i 1906, on participava en les vetllades literàries de l’Orfeó de Blanes, acompanyat d’altres literats com Ruyra, Alemany i Borràs o Ribas i Carreras.

En una carta que el poeta escriu al seu amic Josep Pijoan l’estiu de 1906 s’hi poden endevinar algunes de les preferències de Maragall durant les seves estades a la població selvatana, com sortir a passejar en família fins a la platja de Cala Bona (Sant Francesc), «tota plena d’olor de ginesta» o a la pineda de s’Abanell, «al bosquet de pins tan senzill i auster, a veure morir-hi el dia (…)».

Tanmateix, quan l’any 1911 es va publicar la sèrie de tres poemes inclosos a Seguit de les vistes del mar, Blanes es torna a fer present i el mateix autor va localitzar alguns versos a la platja de Sant Francesc. A més, la casa del passeig de Dintre on va passar els estius encara es conserva i el poeta va dedicar una altra poesia a Blanes, concretament a la Festa Major de 1906.

L’Associació Estimem les Ermites de Blanes ha finalitzat les obres de restauració l’ermita de Sant Francesc, construïda al segle XVII i que és un privilegiat mirador de Cala Bona i dels primers penya-segats de la centenària Costa Brava.

El proper diumenge 10 d’octubre s’ha preparat una jornada de portes obertes a Sant Francesc, comptant amb el suport de l’Any Maragall i l’organització de l’Ajuntament de Blanes. Hi haurà l’actuació del Cor de Cambra Sota Palau, que interpretarà algunes peces amb lletra de Maragall; un recital poètic a càrrec del rapsode Salvador Roca i la descoberta d’un plafó ceràmic commemoratiu de les estades de Joan Maragall a Blanes. Ens n’alegrem doblement. Per la recuperació d’un espai arquitectònic que forma part del patrimoni monumental de la vila, i per la vindicació blanenca de la figura de Maragall.

Programa:

11 hores: Portes obertes a l’ermita

12hores: Actuació del Cor de Cambra Sota Palau de Blanes

12.45 hores: Lectura poètica. «Joan Maragall i Blanes». A càrrec de Salvador Roca.

13.15 hores: Descoberta d’una placa ceràmica commemorativa de l’estada de Joan Maragall a Blanes.

Hi ha servei de carrilet a Sant Francesc. Sortirà de plaça Catalunya a les 11h i tornarà a les 14h.

 

Text: Aitor Roger, historiador – Edició i foto: José Fernández