Palafolls substituirà les canyes de les rieres per vegetació de ribera

El consistori palafollenc ha iniciat una campanya de substitució progressiva d’alguns dels canyers de les rieres que passen per trama urbana amb un doble objectiu. El primer millorar la seguretat en cas d’aiguats i el segon evitar el cost de manteniment  i neteja de rieres.

Les canyes, que abans tenien un ús intens en l’agricultura, ja no es fan servir i poden provocar problemes de circulació de l’aigua en cas d’aiguats o fortes vingudes. Això implica que s’han de fer treballs continuats de manteniment  dels espais propers a rius i rieres que, tot i ser competència de la Generalitat, s’han de finançar de fons municipals.

Per evitar aquest cost i per millorar la seguretat  de les rieres que passen pel nostre municipi, el consistori ha començat una campanya que vol substituir el canyer per una comunitat vegetal autòctona, que està millor adaptada al canvi climàtic i que ajudarà en la conservació de les lleres i espais de ribera.

Això implica que el consistori eliminarà gradualment les canyes amb un tractament físic i es substituiran per arbustos autòctons com l’aloc i per arbres propis de ribera com el freixe o el gatell, entre d’altres.

Al ser arbres autòctons, s’adapten perfectament al medi de ribera i no requereixen un manteniment tant costós com l’eliminació periòdica dels canyers, a banda que contribuïm a la recuperació dels espais propis de ribera.

Aquesta campanya de substitució començarà al rec del molí, prop de la Cooperativa Agrícola i s’anirà estenent a la resta de de rieres que passen per trama urbana del nostre municipi, com la riera de la Burgada al seu pas per l’Institut entre d’altres.