Autopistas i Protecció Civil de la Generalitat han realitzat un simulacre d’incendi al túnel de Palafolls, a la C-32

Autopistas, companyia del grup Abertis, conjuntament amb Protecció Civil de la Generalitat, han realitzat la passada nit un simulacre d’incendi d’un camió a la sortida del Túnel 4 a la C-32, a l’altura del terme municipal de Palafolls, que ha implicat la participació de diversos cossos d’emergències i seguretat.

En l’operatiu ha participat personal d’Autopistas, Bombers de la Generalitat, Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat i Mossos d’Esquadra.

L’exercici ha consistit en l’activació del Pla d’autoprotecció de l’autopista (PAU) un cop detectat un camió accidentat i el seu incendi posterior a la sortida d’un dels túnels. Després de l’alerta de foc i de l’activació del Protocol d’Emergència, s’han activat els treballs per agilitar les tasques necessàries per apagar el foc i restaurar la normalitat de la via al més aviat possible i amb la màxima seguretat.

Autopistas, en coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, ha posat en marxa aquest exercici per  complir el Reial Decret 30/2015 sobre Plans d’Autoprotecció.


El simulacre té l’objectiu d’avaluar els procediments d’emergències actuals i d’optimitzar la coordinació de tots els agents i els col·lectius que hi intervenen per garantir-ne els temps de resposta i el compliment de funcions. Així mateix, aquest tipus d’exercicis són imprescindibles per consolidar la formació dels treballadors d’Autopistas davant possibles circumstàncies futures que puguin posar en perill la seva pròpia seguretat i la dels clients.

Per garantir la màxima seguretat de la via, Autopistas ha procedit, a partir de les 23 h, a tancar les incorporacions 134 i 130 de la C-32 i ha informat el trànsit que s’ha d’incorporar a l’autopista per Calella, a l’entrada 122. Després del simulacre s’ha demostrat el bon funcionament del pla d’emergències que regeix el protocol d’actuació d’Autopistas en cas d’incendi.

Situació de foc i fum dins del túnel: l’operativa d’emergència

L’exercici s’ha dut a terme al túnel de 330 metres i ha simulat una situació en què un camió s’incendia a la sortida del Túnel 4. Des del Centre d’Operacions de Granollers, i per mitjà del sistema de detecció automàtica d’incidents (DAI), es detecta l’alerta. Tal com recull el protocol d’emergència, s’ha senyalitzat el túnel com a precaució i s’ha enviat l’equip de manteniment al lloc, que ha confirmat l’accident i l’incendi del camió. Des del moment de la detecció automàtica s’ha activat el Pla d’Autoprotecció (PAU), per mitjà del qual s’ha avisat els serveis d’emergència mitjançant la trucada al Telèfon d’emergències 112 de Catalunya.

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat una dotació del parc de Bombers de Pineda i un Echo de comandament, amb personal de guàrdia, a més de dos vehicles de parcs de Bombers Voluntaris de Tordera i de Malgrat de Mar.

Els Mossos d’Esquadra han participat a l’exercici amb dues 2 unitats d’Arenys de Mar, la unitat de cap de torn i la unitat per desviació del trànsit, que ha tallat la calçada als accessos de la C-32, a la GI-600 i Palafolls.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat al simulacre amb una tècnica dels Serveis Territorials de Barcelona, a més del personal de guàrdia del Centre de coordinació operativa de Catalunya CECAT.


En aquest simulacre, l’activació del Pla d’Autoprotecció s’ha iniciat a partir de l’alarma emesa pel sistema de Detecció Automàtica d’Incidents (DAI). El DAI és un analitzador d’imatges que avalua detalladament la situació de la calçada per garantir la màxima seguretat i la ràpida assistència davant qualsevol incidència. Quan detecta alguna circumstància anormal, emet una alarma que rep el Centre d’Operacions i Seguretat Viària i, en funció del que detecti, s’activa el procediment corresponent del Protocol d’explotació i, en concret, el de les fitxes d’emergència que inclou.

Fotos: Generalitat de Catalunya