Comunicat de l’Ajuntament de Palafolls sobre la presència d’exlegionaris en una processó de Setmana Santa

Ajuntament de Palafolls

Per al proper dijous 29 de març la Confraria de Sant Lluís i Santa Maria ha demanat permís per celebrar la processó de Setmana Santa al barri de Sant Lluís de Palafolls.

Cal remarcar que aquesta processó no compta amb la participació de les autoritats religioses del poble, en la persona del rector de la parròquia, recolzat pel Bisbat de Girona, que ha tancat les esglésies de Santa Maria, Sant Genís i també la capella de Sant Lluís a aquest acte.

La posició de l’Ajuntament ha estat sempre la de respectar i participar a aquests tipus d’actes religiosos; com és el cas de la renovació del vot a Sant Genís de Palafolls o de la missa Solemne pel dia de les Verges Trobades.

En aquest sentit hem mantingut converses amb els organitzadors per tal de traslladar la processó de Setmana  Santa a tot el poble, enriquir-la amb la participació de la Banda Municipal de música i, fins i tot, la participació dels mateixos regidors si hi són convidats.

La Confraria de Sant Lluís i Santa Maria ens ha traslladat la seva voluntat de tornar a convidar els ex-legionaris a aquesta processó.

Lamentem profundament aquesta decisió; sobretot tenint en compte que, en anys anteriors, la presència dels  ex-legionaris ha estat motiu de conflicte al nostre poble i han desfilat pels carrers del barri de Sant lluís en contra de la voluntat de l’Ajuntament expressada en un decret d’Alcaldia amb data 29 de gener de 2016 i posterior moció de reprovació, amb data 21 de juny de 2016, contra els organitzadors de l’acte, aprovada amb un sol vot en contra.

Vist la gran transcendència i l’alarma social que aquesta notícia està generant al poble i a les xarxes socials, l’Ajuntament vol deixar clar el seu posicionament:

–          L’Ajuntament no autoritza la presència dels ex-legionaris a la processó de Setmana Santa del dia 29 de març de 2018 al Barri de Sant Lluís de Palafolls. Entenem que és una manifestació de tipus militar totalment aliena a l’esperit religiós de la processó.

–          Sí que autoritza la processó com a tal.

–          Vist que en anys anteriors, l’organització de l’acte va fer cas omís dels acords, mocions i decrets d’aquest Ajuntament, traslladem a la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya tota la documentació per tal que emeti la corresponent autorització o denegació prèvia a la celebració de l’acte.

–          Davant del risc real i racional de seguretat pública i de possibles enfrontaments entre els partidaris dels ex-legionaris i els seus detractors, fet que seria del tot incontrolable per l’Ajuntament amb els mitjans personals i materials dels que disposa, hem traslladat la qüestió al Departament d’Interior perquè prengui les mesures convenients per garantir la seguretat i l’ordre públic.

A l’espera de les decisions de la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, volem confiar en el sentit comú dels organitzadors de l’acte i en la voluntat de voler celebrar com es mereix un acte de gran sentit religiós, allunyat de tot significat militar; i fem una crida a tota la ciutadania a mantenir la calma i esperar que la situació sigui reconduïda pel bon criteri, en aquest cas, dels organitzadors.

 

 

Equip de Govern

Ajuntament de Palafolls