Malgrat de Mar invertirà 18.000 euros en nous desfibril·ladors, que estaran ubicats en espais públics

La Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Malgrat de Mar canviarà l’actual sistema d’espais cardioprotegits que hi ha a la població per un amb aparells automàtics, que es podran utilitzar sense formació prèvia. A mñes, els desfibril·ladors estaean ubicats al carrer, per garantir una assistència les 24 hores al dia.

Els desfibril·ladors actuals són manuals, amb la qual cosa requereixen d’una persona amb formació per fer-los servir, i a més, estan ubicats a dins d’equipaments municipals. S’hi destinaran 18.000 euros a fer aquest canvi. A més, l’Ajuntament signarà un conveni amb la Fundació Brugada, pionera en un programa de prevenció i diagnòstic de malalties cardiovasculars.

El regidor de Salut, Jofre Serret (PDeCAT), explica que la inversió que es va fer per l’anterior govern municipal amb els actuals desfibril·ladors «no va ser la més encertada. Diversos tècnics especialistes en la matèria no li van donar suport ja que aquest sistema requereix de la formació d’unes persones per poder-lo fer funcionar, unes persones que no estan, evidentment, disponibles 24 hores. També, és un inconvenient que els aparells estan ubicats en edificis que en la majoria de casos només s’obren als matins o bé a les tardes», ha detallat el regidor. “Les urgències del cor no tenen horari”, ha afegit Jofre Serret.

L’Ajuntament de Malgrat de Mar substituirà la dotzena de desfibril·ladors manuals actuals per uns altres d’automàtics, que estan dotats d’un sistema software, que permet enregistrar a través d’una càmera tot el procés de reanimació i a més, donar indicacions dels passos a seguir. A més, en el moment d’activar-se el desfril·lador, aquest es connecta amb el 112 per tal de donar l’alerta als serveis mèdics. Els nous equips de desfibril·ladors tenen també associat un aplicatiu mòbil i les persones que estiguin donades d’alta i es trobin a menys d’un quilòmetre de distància reben un missatge al mòbil per si poden donar suport a l’emergència.

Els tres primers desfibril·ladors automàtics que es posaran seran a la façana de l’Ajuntament, a la façana del Centre Cívic de la Verneda i a la façana del parc de Can Campassol.

Els desfibril·ladors que hi ha ara a l’interior dels equipaments esportius també es substituiran per uns d’altres al carrer. També es col·locarà un a l’escola Marià Cubí, al barri de Can Palomeres i a les zona turística.

El conveni que signarà l’Ajuntament de Malgrat de Mar amb la Fundació Brugada servirà també per treballar la promoció i la prevenció de les cardiopaties donant a conèixer el funcionament d’aquests aparells i de les malalties coronàries entre tota la ciutadania.