Pineda, Malgrat, Palafolls i Santa Susanna encara no han començat la recollida selectiva de la fracció orgànica

Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls i Santa Susanna, que formen la Mancomunitat de Residus de l’Alt Maresme, s’enfronten a una sanció econòmica si no despleguen la recollida selectiva de la fracció orgànica. Fa mesos que els quatre municipis recullen separadament l’orgànica dels grans productors, és a dir, restaurants, hotels o geriàtrics. Ara tocaria ampliar aquesta recollida a tota la població, cosa que comporta una inversió important per cada municipi. Segons l’Ajuntament de Palafolls, aquest desplegament implicaria una inversió de 80.000 euros.

Davant d’això la Mancomunitat de Residus ha demanat una moratòria a la Junta de residus per implantar amb fases i de forma gradual aquesta recollida. La Junta però no acceptarà més retards i amenaçat als municipis amb una sanció de 60.000 euros si no es comença a desplegar la recollida de l’orgànica per a la població en general.

Els Ajuntaments implicats tenen ara una reunió a finals d’aquest mes amb els responsables de la Junta per exposar els motius que porten a les quatre poblacions a demanar una moratòria. La causa principal és la crisi econòmica i de finançament que arrosseguen els consistoris en general.

De fet Josep Rueda, regidor de Medi Ambient de Palafolls, demana al govern català que reflexioni i que permeti un ajornament de la recollida. Rueda explica que no es pot sancionar als ajuntaments quan la pròpia Generalitat deu més de 2 milions d’euros al consistori palafollenc i quan el govern català està racionalitzant serveis com la sanitat.

L’alcaldessa de Malgrat i presidenta de la Mancomunitat de residus de l’Alt Maresme, Conxita Campoy, s’ha mostrat critica el sistema de recollida d’orgànica que considera car i de rendibilitat dubtosa. Segons Campoy, iniciar la recollida de la fracció orgànica a Malgrat costaria uns 400.000 euros.

Text: Radio Palafolls