El govern de Malgrat de Mar presenta un pressupost de gairebé 20,5 milions d’euros per al 2017

Ajuntament de Malgrat de Mar

Ajuntament de Malgrat de Mar

L’equip de govern de Malgrat de Mar, format per PSC i JXM, va presentar ahir davant els mitjans de comunicació les dades més importants dels pressupost de l’Ajuntament del 2017, que haurà de ser debatut i votat en el ple del proper 15 de desembre.

El pressupost ascendeix a 20.463.200 euros, un 8,07% més que el d’aquest any. En el capítol d’inversions es preveu gastar 3.440.400 euros, un 79,08% més que enguany.

Entre les inversions més destacades, hi ha les obres de remodelació dels carrers Llibertat i Sant Elm, un tram del carrer del Carme i la plaça Joaquim Ruyra que es portaran a terme l’any vinent amb una inversió de 1.050.000, de la qual els veïns pagaran un 57,5% i un 42,5% l’Ajuntament. També s’inclou l’obra per donar continuïtat a l’avinguda de Barcelona. Aquesta obra començarà el proper mes de gener, costarà 1.492.378 euros i es portarà a terme en 3 mesos.

Adquisició de la finca Can Palomo

Una altra de les inversions destacades és la compra de la finca coneguda amb el nom de Can Palomo, situada entre els carrers Joan Maragall, Verge de Montserrat, Pintor Fortuny i avinguda del Bon Pastor. L’Ajuntament vol adquirir aquesta propietat, que inclou dues cases i una extensió de terreny, amb la intenció d’ubicar-hi l’oficina de Turisme, així com un museu dedicat a la figura de Fèlix Cardona.

La finca es comprarà l’any vinent per un import de poc més d’1 milió d’euros, dels quals la Diputació de Barcelona n’aportarà 800.000 euros -inclosos en les inversions per al 2017. La resta, una mica més de 200.000 euros, la pagarà l’Ajuntament. Una altra inversió destacada serà la rehabilitació i millora de les escoles públiques amb una partida de 300.000 euros, que inclou la renovació de les teules de l’Escola Mare de Déu de Montserrat.

Increment en la despesa de Cultura i Joventut

La regidora de Serveis Econòmics, Isabel Ortiz (PSC), ha explicat que es preveu incrementar amb 98.000 euros més respecte enguany la partida destinada a Cultura. Entre les accions previstes per Cultura hi ha la de llogar una nau per a les entitats i associacions.

A més, el pressupost destinat a les dues festes majors s’incrementa en 42.000 euros i passarà de 193.000 euros a 235.000 euros. També es preveu incrementar el pressupost del Centre Cívic, passant de 25.000 a 40.000 euros per millorar la gestió dels tallers que s’ofereixen i ampliar les activitats.

La regidora també ha explicat que de la partida econòmica destinada fins ara a l’Escola Municipal de Futbol, que era de 34.000 euros, 20.000 euros passaran a la Regidoria d’Esports, que es destinaran a subvencionar les entitats esportives.

Una de les novetats que es proposa és la creació d’un Centre Obert per donar resposta a nenes i nenes d’entre 3 i 12 anys amb risc de patir exclusió social. Està previst destinar-hi 34.000 euros. Per altra part, també hi ha intenció de destinar 40.000 euros a fer un estudi de prospecció d’habitatge al poble i per una altra, crear un fons per ajudar a persones amb dificultats econòmiques a trobar habitatge. La regidora ha parlat de portar a terme diferents accions per “promocionar l’habitatge d’inclusió social”.

La primera tinent d’alcalde i regidora de Turisme, Carme Ponsa (JXM), ha explicat que una de les propostes del pressupost per al 2017 és llogar un local per ubicar-hi l’Oficina de Turisme amb una assignació econòmica de 10.000 euros. La idea és que estigui situat a prop de la plaça de l’Àncora, i que l’actual mòdul que funciona d’oficina es tanqui. Carme Ponsa també ha explicat que el seu partit ha apostat per incloure una partida de 35.000 euros per emetre en vídeo en directe les sessions plenàries i poder-les recuperar en format de vídeo acta, que és un arxiu amb validesa legal.

Participació ciutadana

Per la seva part, l’alcalde, Joan Mercader (PSC), ha explicat la voluntat del seu govern de fer pressupostos participatius. En aquest sentit, ha detallat que s’està a l’espera que el reglament de Participació Ciutadana, en el qual es treballa, estigui enllestit.

La proposta de pressupost per al 2017 preveu una partida de 100.000 euros perquè la ciutadania triï quins projectes es portaran a terme l’any vinent. Això es farà, un cop estigui acabat el reglament de Participació Ciutadana, que determina el procediment per fer-ho.