La Fundació CRAM protegeix un niu de tortuga marina a una platja de Malgrat

Foto: Wikiopedia

La Fundació CRAM per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins va rebre un avís dels Agents Rurals el passat dissabte 1 d’octubre avisant de la presencia de cries de tortuga marina de l’espècie Caretta caretta a les immediacions de la platja de la Conca de Malgrat de Mar. Els tècnics de la Fundació CRAM, que té adjudicat el servei d’assistència de fauna marina amenaçada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, es van dirigir a la zona per tal d’avaluar la situació.

Una vegada a la platja, alguns particulars de la zona van assegurar haver vist alguns exemplars de tortuga a la sorra i l’equip de CRAM va procedir a desplegar un operatiu de cerca sospitant de l’existència d’una zona de nidificació. Després de fer una batuda en un radi de 250 metres, els tècnics de CRAM van trobar el niu i van acordonar la zona per tal de protegir-la. Des d’aleshores fins aquests moments, CRAM s’està fent càrrec de la situació, custodiant l’àrea de nidificació 24 hores al dia per tal d’assegurar-se que les cries que van sortint del niu arribin amb èxit al mar amb la menor intervenció possible.

Fins ara, s’han pogut comptabilitzar un total de 45 exemplars que han sortit del niu i s’han obert camí cap al mar. Un tortuga marina pot posar entre 80 i 120 ous i el temps d’eclosió es pot allargar alguns dies. Habitualment, les cries de tortuga que surten de l’ou esperen a la nit per sortir del niu i dirigir-se cap al mar.

Una de les amenaces amb les que s’enfronten aquests animals en una platja propera a una zona urbanitzada és la contaminació lumínica. Per això, l’existència de llum artificial a la costa les pot desorientar i reduir les probabilitats de que arribin al mar. En aquests moments, la zona continua acordonada i els tècnics de CRAM segueixen fent guàrdies de 24 hores.

Cal destacar que aquest cas és del tot excepcional en aquesta zona del Mediterrani. Tot i que ja s’havia donat un altre cas similar en aquesta zona el 2006 en una platja de Premià de Mar i també assistit per CRAM, és un fet inusual i se’n desconeixen les causes exactes.

La Fundació CRAM és una entitat privada sense ànim de lucre destinada a la conservació i recuperació del medi marí i les seves espècies amenaçades.