L’Ajuntament de Calella s’ha afegit a la campanya «Prou Malbaratar Aliments» impulsada des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, per tal de conscienciar a la població que els aliments són un recurs valuós que cal gestionar i consumir amb la màxima cura i responsabilitat.
Els aliments que es desaprofiten, tot i tenir encara valor nutritiu, s’ha qualificat com a malbaratament alimentari. A Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments sòlids cada any que serien aprofitables. Amb aquest menjar es podrien nodrir més de 500.000 persones. Equival a 112 euros per persona i any.
El 58% del malbaratament es produeix a les llars (151.800 tones) i tot i que hi ha diverses causes com les restes de menjar del plat retornats de taula, el principal motiu del malbaratament ve del menjar fet malbé en la conservació i emmagatzematge a la llar. Per aquest motiu, és important diferenciar entre la data de consum i la data de caducitat dels aliments.
La data de consum (consumir preferentment abans del…) indica fins a quina data l’aliment té la qualitat esperada. Segueix sent segur consumir l’aliment passada aquesta data si s’ha conservat d’acord amb les instruccions i l’envàs està intacte. Exemples: Congelats, conserves, oli, xocolata, pasta, arròs… Després d’obrir el producte amb data de consum preferent s’hauran de seguir les instruccions («consumir en X dies després de l’obertura»). Comprovar si l’envàs està sencer i el producte té bon aspecte, olor i sabor abans de llençar-lo.
La data de caducitat indica fins a quina data l’aliment es pot consumir amb seguretat. No es recomana consumir els productes que han superat la data de caducitat perquè són aliments que tenen una vida curta i es fan malbé fàcilment. Exemples: peix, carn, pollastre… Cal seguir les instruccions de refrigeració i en cas contrari es deteriora més ràpidament i i hi pot haver-hi risc d’intoxicació. Després d’obrir un producte amb data de caducitat cal seguir les instruccions. (“consumir en X dies després de l’obertura”).
Així mateix, per aprofitar el menjar a les llars s’aconsella:
1.- Planificar els àpats.
2.- Comprovar la data de caducitat dels aliments.
3.- Pensar en l’economia familiar.
4.- Ajustar la temperatura de la nevera.
5.- Respectar les indicacions de conservació dels aliments.
6.- Fer una rotació ordenada.
7.- Ajustar les racions.
8.- Aprofitar les sobres.
9.- Congelar.
10.- Fer compostatge