Tordera demana que els bancs no puguin exigir el deute hipotecari a una família amb l’habitatge embargat

La iniciativa de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques s’estén als ajuntaments. Tordera és un dels municipis que, a través del ple, demana una reforma de la llei i la instauració de la dació de pagament, és a dir, que si una persona que no pot pagar la hipoteca lliura les claus de l’habitatge, el deute quedi liquidat, segons informa Radio Tordera.

Aquest sistema és vigent als Estats Units i alguns països europeus com França, Alemanya, el Regne Unit o Portugal. Segons la legislació espanyola però, si una família no pot pagar la hipoteca, el banc té dret a adjudicar-se la casa per un 50% del valor de taxació. La resta del deute, més els interessos i les despeses judicials es reclamen a la família que ha perdut la casa.

La Plataforma d’Afectats per les Hipoteques està recollint signatures per demanar la modificació de la llei i ICV-Verds i ERC també en són partidaris. Des d’ERC, s’ha fet arribar la moció als representants municipals perquè els plenaris donin suport a la proposta. El regidor d’ERC a Tordera, Bernat Costas va presentar en el darrer ple la moció, que va comptar amb el recolzament de la resta de grups municipals. Escoltem el regidor republicà.

Tordera, juntament amb altres municipis com Badalona, Arboç o Molins de Rei, ha estat un dels primers ajuntaments en fer-ho. L’any 2009, es van embargar a Catalunya més de 18.000 habitatges.

Text: Radio Tordera Foto: JFG