El DPTOP adjudica la primera fase de les obres de la ronda de Mataró per valor de 59,5 milions d’euros

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), per mitjà de l’empresa pública GISA, ha adjudicat avui l’execució de la primera fase de la futura ronda de Mataró, per un import de 59,5 MEUR.

Les obres consistiran en la formació de calçades a banda i banda de la variant de la C-32 i la millora de l’accessibilitat a l’autopista.

Els treballs començaran durant el primer trimestre de l’any vinent i tindran un termini d’execució de 27 mesos. 

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha previst la construcció de la ronda de Mataró, una via que millorarà la connectivitat i la canalització del trànsit a l’entorn de la variant de la C-32. Aquesta infraestructura, de set quilòmetres de longitud, s’insereix en la futura ronda del Maresme, peça clau en la formació d’una vialitat alternativa a l’N-II i la C-32 per tal de millorar la mobilitat a la comarca.

Avui, el DPTOP, per mitjà de l’empresa pública GISA, ha adjudicat les obres de la primera fase d’aquesta actuació, per un import de 59,5 milions d’euros. Aquesta fase correspon a un primer tram de la ronda, de quatre quilòmetres, des de l’enllaç amb la C-60 fins al nou enllaç de Mataró Parc. Es preveu que els treballs comencin durant el primer trimestre de 2011 i tinguin una durada de 27 mesos. Paral·lelament, la segona fase de la ronda està en redacció del projecte constructiu. La futura ronda de Mataró comportarà una inversió total estimada en uns 115 milions d’euros.

L’obra consistirà en la construcció de calçades a banda i banda de la C-32, que canalitzaran el trànsit local, mentre el tronc central de l’autopista recollirà el trànsit de pas. Així mateix, es remodelaran els accessos existents per tal de dotar-los de noves possibilitats de moviments i se’n construirà un de nou. D’aquesta manera, s’afavorirà l’accessibilitat i la fluïdesa del trànsit.

El tram que ara s’adjudica s’ha prioritzat, d’una banda, pel flux de trànsit que registra la C-32 en aquest àmbit, de l’ordre dels 92.000 vehicles diaris i, de l’altra, per afavorir la connectivitat en aquest entorn. En aquest sentit, cal indicar que es preveu remodelar l’enllaç entre la C-32 i la C-60, fet que permetrà dotar-lo de major fluïdesa i seguretat.

Els principals elements que conformaran l’actuació són els següents:

La ronda: Les noves calçades tindran una longitud d’uns 2,7 quilòmetres cadascuna, als quals s’afegeix el tram inicial d’alentiment a la sortida del tronc central de l’autopista i el tram d’acceleració per incorporar-s’hi de nou, que sumen una longitud d’1,2 quilòmetres. Es construirà una calçada a cada costat de l’autopista, cadascuna de les quals tindrà dos carrils de circulació de 3,5 metres, un voral esquerre d’un metre i un dret de 2,5 metres d’amplada, a més d’una cuneta transitable d’1,5 metres. En alguns trams, es formarà un tercer carril per garantir la seguretat en entrades i sortides. L’espai de separació entre el tronc de l’autopista i les calçades paral·leles serà variable, entre els 2 i els 5,5 metres.

Remodelació dels enllaços: Els enllaços que es remodelaran comunicaran amb les calçades paral·leles i no amb el tronc central de la C-32. La incorporació a aquest s’efectuarà pels dos extrems de les noves calçades. En aquest tram, així, pel que fa als enllaços, les principals actuacions previstes són:

Enllaç amb la C-60: es remodelarà totalment per a permetre el pas de les noves calçades i s’hi afegirà el moviment de sortida de la calçada des del costat mar cap al nucli urbà de Mataró, que fins ara no era possible.

Enllaç Mataró centre-Hospital: uneix les places de Gran Bretanya i França i dóna accés al centre de Mataró i a l’Hospital de Mataró. A més de la seva remodelació, un dels moviments del costat muntanya passarà a fer-se des d’un nou enllaç que es construirà a continuació.

Enllaç centres comercials: aquest accés de nova construcció s’ubicarà a uns 600 metres de l’anterior, a la riera de les Piques, i tindrà una rotonda a cada costat de les calçades. D’altra banda, el tronc central de la C-32 es desplaçarà uns 10 metres en un tram posterior de 550 metres de longitud. Aquest enllaç donarà accés als diversos centres comercials de la zona.

Túnels i estructures: Les obres inclouranl’execució de dos túnels per al pas de les noves calçades dreta i esquerra sota el monticle per on passa el carrer Galícia. Els túnels tenen una longitud de 209 i 202 metres, respectivament; cadascun estarà format per 3 carrils de 3,5 metres, dos vorals d’1 metre i dues voreres de 0,75 i 0,9 metres. Les principals estructures projectades corresponen a la prolongació o duplicació de les estructures existents a la C-32. En total, es preveuen 12 ponts, 3 passos superiors i 8 passos inferiors. En aquest sentit, cal remarcar el viaducte que es construirà a l’enllaç entre la C-32 i la C-60, que tindrà una longitud de 270 metres.

Tasques complementàries: Les obres es complementaran amb tasques de senyalització, tancament, enllumenat, barreres de seguretat i d’integració ambiental, com la revegetació de talussos i la formació de barreres acústiques.


Nou sistema viari al Maresme

Actualment, la mobilitat viària al Maresme es canalitza bàsicament per l’autopista C-32 i l’N-II, que recullen tant el trànsit de llarg recorregut com el trànsit local i comarcal, amb una mitjana que supera, respectivament, els 100.000 i els 40.000 vehicles diaris en alguns trams. Aquesta situació requereix la formació d’un nou sistema viari que permeti una especialització funcional de la xarxa de carreteres de la comarca i en millori el nivell de servei i la seguretat.

El DPTOP ha previst la formació d’un sistema viari alternatiu a l’N-II al Maresme que permeti alliberar aquesta via del trànsit comarcal i transformar-la en una via més urbana i integrada en els municipis que travessa, alhora que afavorir la seguretat viària. Aquest procés s’emmarca en el recent traspàs de l’N-II al seu pas per la comarca de l’Estat a la Generalitat i en el document de bases per a la millora de la mobilitat signat pel DPTOP i el Consell Comarcal la primavera passada.

Un dels principals elements d’aquesta nova configuració serà la ronda del Maresme; en aquest sentit, el DPTOP ha iniciat recentment la informació pública dels estudis de la ronda del Baix Maresme, que correspon al tram des de Montgat fins a la Ronda de Mataró ara adjudicada.

Edició: José Fernández – Imatges virtuals: DPTOP