Una quarantena de persones participen a la V Trobada d’Entitats Locals de la Selva

Joan Llinàs, Jordi Orobitg i Xavier Martí Ylla

Una trentena de representants de diverses entitats culturals i de patrimoni de la comarca de la Selva varen assistir al castell de Montsoriu a la cinquena trobada comarcal, que es va celebrar el passat dissabte 7 de juliol.

En el marc d’aquesta trobada d’entitats culturals i de patrimoni de la comarca del a Selva es va entregar la beca de recerca 2012, que enguany s’ha lliurat a Xavier Martí, per un treball sobre les colònies i veïnats industrials a la Selva.

 

L’acte, organitzat pel Consell Comarcal de la Selva i el Centre d’Estudis Selvatans, va tenir com a escenari la sala noble del recinte de Montsoriu. En el marc d’aquest acte es va presentar també el treball elaborat pel guanyador de la beca de recerca 2011, Alexandre Martínez Giralt, sobre el vescomtat de Cabrera i els seus agents a la comarca de la Selva.

En el transcurs d’aquesta jornada, el cap de l’àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Codolà, va exposar el model de gestió específic que s’està duent a terme al castell amb un Patronat que integra institucions públiques i entitats. Per la seva banda, el president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs, va presentar un resum de la influència del vescomtat de Cabrera a la comarca de la Selva i voltants.

Llinàs ho va presentar com un producte cultural que caldria posar en valor al territori on encara és massa desconegut, atès el seu valor històric al nostre país. L’acte va comptar també amb la participació de les historiadores Sandra Pujadas i Gemma Font, que varen parlar de les actuacions arqueològiques al castell de Montsoriu, i de manera especial dels resultats de les excavacions realitzades al castell que van aportar dades molt rellevants: restes –entre les quals una important vaixella i cristalleria- sobre l’aban donament del castell als segles XV i XVI.

Finalment, Jordi Goñi, membre de l’Associació d’Amics del Castell de Montsoriu, va fer un resum de les activitats dutes a terme per l’entitat que va presentar com «un exemple d’implicació de la societat civil en la recuperació del patrimoni històric».

A la trobada també van intervenir els representants de les diverses entitats locals que van presentar les tasques que s’han iniciat en els darrers mesos. Així, l’arxiver de Lloret de Mar, Quim Daban, va explicar l’experiència del Grup dels Amics de l’Arxiu en el tractament dels fons fotogràfics i audiovisuals al servei d’arxiu municipal de Lloret de Mar i des de Tordera es van comentar els treballs de recerca oral que s’estan realitzant a la població

Xavier Martí Ylla, guanyador de l’edició 2012 de la beca Recerca

En la segona part de la trobada, es va fer especial referència a la beca de recerca convocada pel Consell Comarcal i el Centre d’Estudis Selvatans. El vicepresident del Consell Comarcal, Jordi Orobitg, i el president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs, van ser els encarregats de lliurar a Xavier Martí Ylla el diploma que l’acredita com a guanyador de l’edició 2012 d’aquest guardó. En la seva intervenció, Xavier Martí va explicar que un dels seus objectius del treball que farà sobre les colònies i els veïnats industrials és «fer recuperar l’orgull a les persones que van viure-hi i treballar-hi en unes condicions especialment difícils».

El professor d’Història Medieval de la Universitat de Girona Pere Ortí va presentar el guanyador de la beca 2011, Alexandre Martínez Giralt, el qual va exposar un resum del seu treball «El poder i els seus agents al vescomtat de Cabrera (1199-1423)» .
La jornada es va tancar amb una visita guiada al castell de Montsoriu a càrrec de responsables del Museu Etnològic del Montseny La Gabella d’Arbúcies.