erc_nadal

Tossa restaura els populars canons de la Vila Vella

toss_cano1L’equip de govern de Tossa de Mar, dins de la seva aposta de millora i actualització de la Vila Vella, ha portat a terme la restauració dels populars canons ubicats en el recinte emmurallat. Aquests dos canons, que són del segle XVII, van ser recuperats del fons del mar l’agost de l’any 1966.

Llavors, va intervenir el Centre de Recuperació i Investigacions Submarines (CRIS) i el doctor enginyer industrial Carol Hausmann. Segons la documentació històrica en poder de l’Ajuntament, aquests canons portaven més de 200 anys en el fons del mar quan es van recuperar.

Pertanyien a la defensa de la muralla, però, durant la Guerra del Francés, van ser llançats al mar pels habitants de Tossa. L’any 1966 es van recuperar, i l’any 1967, concretament el Diumenge de Pasqua, el president del CRIS, Aurelio López, va fer oficial l’entrega dels dos canons a l’alcalde de Tossa, Pere Ansón.

tossa_cano2Cada canó medeix més de tres metres i entre els dos pesen uns 7.000 kg. En el seu moment es van ubicar en un dels miradors de la Vila Vella, però el suport que els mantenia –que era de fusta d’eucaliptus- estava molt deteriorat i, per aquest motiu, l’equip de govern de TU i PSC ha apostat per la restauració d’aquest suport, que ara és de roure massís. La restauració, que s’ha fet a mà durant uns 4 mesos i ha costat uns 12.000 euros, ha consistit en la neteja dels canons, la substitució de la fusta i l’adequació de la plataforma de suport.

Aquesta acció forma part del rentat de cara que l’equip de govern està portant a terme a la Vila Vella. I és que aquest recinte emmurallat és el principal reclam turístic de la població, i una de les icones més singulars de la Costa Brava. Per això, TU i PSC, quan van entrar a governar aquest mandat, es van sorprendre de l’estat d’abandonament que patia l’espai i van decidir posar-hi remei per revitalitzar-lo.

Així, entre d’altres accions, s’ha millorat l’enjardinament; s’ha millorat la instal·lació del reg; s’han fets petit murs de contenció amb pedres per millorar-ne la seguretat; s’ha netejat intensament l’interior de les torres; s’han eliminat les instal·lacions en desús, com les llums antigues o que ja no funcionaven; es fa un manteniment diari de l’espai amb la recollida de brossa o el buidatge continuat de papereres; i també s’han renovat les papereres i els bancs.

L’Associació de Veïns de Vila Vella està molt satisfeta amb el canvi que s’ha produït a l’espai i, fins i tot, hi ha col·laborat econòmicament.