Moció d’ICV-EUiA de Blanes sobre la col·locació de participacions preferents per part de les entitats financeres

Aquesta moció es presentarà al ple de l’Ajuntament que es farà el proper dimarts 31 de juliol

Atès que hi ha unes 300.000 persones afectades a Catalunya per la col·locació d’obligacions subordinades i participacions preferents per part de les entitats financeres.

Atès que moltes persones desconeixen encara avui la naturalesa d’aquests productes tòxics.

Atès que aquests productes tòxics, d’alt risc i nul·la liquiditat, s’han comercialitzat de forma fraudulenta sense informar degudament als clients de les seves característiques i riscs.

 

Atesa l’alarma social que ha generat aquest nou escàndol financer, tant pel gran nombre de persones afectades com pel gran perjudici que s’ha provocat a cadascuna d’elles.

Atès que hi ha diverses sentències judicials que obliguen al retorn de les participacions preferents, i que a Blanes, són diverses les entitats financeres que han comercialitzat aquests productes tòxics entre els seus clients,

Atès que l’Ajuntament de Blanes, a través del Sr Pere Garcia (i si s’escau, el seu suplent Jaume Sagrera), té representació a l’Assemblea General de La Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona.

El Grup Municipal d’ Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:

1.- Exigeixi a La Caixa que informin per carta a totes les persones a qui hagi col·locat obligacions subordinades i participacions preferents de les característiques i riscs d’aquests productes amb un llenguatge clar i entenedor.

2.- Exigeixi a La Caixa rescabalar del perjudici provocat per la comercialització d’aquests productes mitjançant la conversió dels mateixos a dipòsits a termini fix a un interès de mercat, en un termini el més breu possible i en cap cas superior a cinc anys.

3.- Que es traslladi aquesta moció a tots els Consellers Generals de La Caixa per tal que pugui ser debatuda i, en el seu cas, aprovada a la propera Assemblea General.

4.- D’acord amb el principi de transparència, es demana que es faci públic el sentit del vot de cadascun dels consellers generals  sobre aquest tema.

5.- Els representants de l’Ajuntament de Blanes a l’Assemblea General de La Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona impulsaran aquesta moció i informaran a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Blanes de l’evolució de la qüestió del resultat de les votacions que s’hagin realitzat.

6.- Estendre aquesta demanda a la resta d’entitats financeres que operen al municipi de Blanes per tal que facin i emprenguin totes aquelles mesures necessàries per solventar amb els seus clients en els casos afectats per les participacions preferents i/o obligacions subordinades.

7.- Notificar aquest acord als representants de l’Ajuntament de Blanes a l’Assemblea General de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona; donar-ne trasllat als ajuntaments de la comarca perquè demanin als representants que tinguin en entitats financeres que actuïn en el mateix sentit; a la ACM i la FMC perquè ho estenguin a nivell català i estatal; al mitjans de comunicació comarcal, i a l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE) per al seu coneixement (notificacions que poden ser emeses per correu electrònic).