La nova Associació de Propietaris i Afectats de Rieres i Camins de Blanes ja té personalitat jurídica

Imatge de la reunió que es va celebrar el passat dimarts a la sal de plens de l'Ajuntament

Imatge de la reunió que es va celebrar el passat dimarts a la sal de plens de l’Ajuntament

Aquesta setmana s’ha fet la presentació oficial de l’Associació de Propietaris i Afectats de Rieres i Camins de Blanes, pionera a Catalunya, que ja va començar a treballar a finals de l’any passat paral•lelament a la seva posada en marxa.

La junta rectora de l’associació està formada per 14 membres: representants de grans propietaris i parcel•listes petits, la Cooperativa Agrícola de Blanes, l’Ajuntament i les empreses Nylstar i Solvay. Encapçalen l’organisme el seu president, Agustí Robert (qui també és president de la Cooperativa Agrícola), Miquel Rams (secretari) i Jaume Ridorsa (tresorer).

La idea de crear l’entitat va néixer de l’objectiu comú de l’Ajuntament i la Cooperativa Agrícola de Blanes de vetllar pel manteniment anual de les rieres, després que portaven molt temps sense que ningú se’n fes càrrec adequadament. A aquesta situació s’hi havia arribat a causa que l’organisme competent –l’Agència Catalana de l’Aigua- no podia fer front a les seves responsabilitats per raons econòmiques.

Delimitar les zones inundables

Treballs de neteja d'una de les rieres

Treballs de neteja d’una de les rieres

En un primer moment es van delimitar les zones inundables de les rieres, que afectaven unes 130 finques de diversa extensió. Després, a principis d’octubre, es va plantejar als seus propietaris i arrendataris la necessitat de fer una primera actuació d’emergència per netejar les rieres que estaven tapades abans que arribessin les pluges de la tardor.

Per assumir els costos de la neteja, es va distribuir equitativament entre els propietaris afectats en funció dels metres quadrats que ocupen les seves finques segons consta al cadastre. Del total de 130 finques, un 60% s’han adherit a la nova entitat i han ingressat la seva quota a l’associació ja constituïda. Això, a banda de les aportacions que també han fet empreses i institucions encarregant-se de costejar diversos treballs de neteja.

Durant aquella primera actuació d’emergència que es va fer a l’octubre es van destinar un total de 35.300 euros per netejar diversos trams de rieres distribuïts de la següent manera: l’Associació de Propietaris i Afectats de Rieres i Camins de Blanes -que llavors estava en fase de constitució- 2.400 euros; l’Agència Catalana de l’Aigua 10.000 euros; l’empresa Solvay 10.000 euros, l’empresa Nylstar 6.000 euros; i l’Ajuntament de Blanes 6.900 euros. Ara, el Pla de Treball que ha presentat la junta rectora de l’associació inclou cinc aspectes principals.

Pla de Treball

L'objetiu és evitar inundacions de terrenys

L’objetiu és evitar inundacions de terrenys

1. El més immediat és dur a terme un projecte valorat en 4.000 euros que la junta rectora ja ha adjudicat perquè es faci amb càrrec a la nova entitat. Es tracta d’uns treballs que s’han començat a fer aquesta setmana. Està previst netejar tres zones: tota la riera de Mas Cremat, dos trams de la riera de Can Rabassa i les rieres adjacents a la via del tren.

2. Treballar perquè l’entitat pugui créixer en nombre d’afiliats: que el 40% dels propietaris i afectats que manquen per integrar s’afegeixin a la iniciativa. Més endavant, hi ha la voluntat de poder retornar els costos que ja van assumir la tardor de l’any 2011 els pagesos que van arranjar de mutu propi les rieres que es van trencar, inundant els seus camps.

3. Realitzar el Pla Integral de Manteniment de Camins i Rieres perquè es conservin en perfecte estat de drenatge, complint d’aquesta manera l’objectiu que s’ha marcat l’associació amb una acció constant i periòdica.

4. Ampliar l’àmbit d’actuació a les parcel•les situades al Polígon 7, així com completar les que resten per fer al Polígon 6 perquè els seus camins siguin transitables. Es tracta de l’extensió situada entre la carretera de Malgrat, els càmpings i la zona litoral, al costat del Pla de S’Abanell.

5. Mantenir el contacte permanent amb l’Agència Catalana de l’Aigua. Fins el moment, les gestions han provocat que l’ACA s’hagi compromès a requerir cada any la companyia Catalana de Gas perquè faci la neteja i drenatge d’un túnel d’accés que hi ha proper a les empreses Nylstar i Solvay. La situació de la canonada de gas (a l’entrada del túnel) provoca que es faci un tap de circulació de l’aigua i la sorra, amb el perill que això comporta.

Durant l’acte de presentació de l’entitat, que va tenir lloc dimarts passat, el regidor d’Urbanisme, Miquel Lupiáñez, va destacar: «Hem d’agrair especialment el civisme, la responsabilitat i la implicació de tots aquells que ja s’han adherit a l’Associació per un bé comú i que ho van fer inclús abans que l’entitat estigués constituïda, perquè entenien que era important sumar esforços». També, va remarcar que «el funcionament d’aquesta associació s’amiralla en la manera com funcionen les cooperatives agrícoles, que uneixen esforços per solucionar els problemes que se’ls presenten».

En aquest sentit, el president de l’Associació i de la Cooperativa Agrícola, Agustí Robert va explicar que «l’entitat que s’ha creat a Blanes és un model a exportar per afrontar les greus conseqüències que pot suposar el clima Mediterrani envers la situació a les rieres. Sobretot davant l’actual situació que suposa la impossibilitat dels organismes competents per poder fer front a les seves responsabilitats per manca de diners».