Els socorristes aquàtics de Blanes salven la vida d’una dona de 70 anys

Socorristes al passieg de mar de Blanes, en una imatge d’arxiu

La intervenció dels efectius del servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme del departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes ha comptat amb el suport del SEM i de la Policia Local.

També ha estat gràcies a la col·laboració ciutadana que s’ha aconseguit traslladar amb vida a l’Hospital Comarcal de Blanes una dona que s’estava ofegant a la platja del municipi, una veïna de Blanes de 70 anys d’edat.

Els fets han tingut lloc pels volts d’un quart de dotze del matí d’avui dimecres cinc de setembre; un ciutadà ha vist una dona que havia quedat inconscient, de boca terrosa, dins del mar, a tocar de la platja. Després que l’home de treure la víctima de l’aigua, ha avisat el socorrista aquàtic, que ha donat l’avís i ha iniciat les primeres maniobres de reanimació cardio-pulmonars.

Els coordinadors del servei de platja han estat els primers en afegir-se a l’atenció que estava fent el seu company amb material de reanimació (oxigenoteràpia i desfibril·lador). Paral·lelament, també han arribat els efectius del departament de Protecció Civil amb un altre equip mòbil de desfibril·lador que ja no ha fet falta perquè, gràcies a la intervenció dels socorristes aquàtics, la dona ja havia recuperat el pols i la respiració.

En canvi, la víctima encara ha tardat uns quinze minuts més en recuperar la consciència. Abans, els socorristes aquàtics ja han aconseguit que la dona expulsés l’aigua que havia empassat mentre era inconscient dins de l’aigua. La intervenció dels sanitaris del SEM, que han aplicat a la dona medicació en vena, ha fet possible que la dona acabés de recuperar la consciència.

La intervenció s’ha donat per finalitzada quan s’ha traslladat a la dona en ambulància fins a l’Hospital Comarcal de Blanes, on li han acabat de mirar les constants vitals, així com si hi havia alguna possible afectació, per donar-li l’alta definitiva. La dona ha estat evacuada amb l’aportació d’oxigen que els socorristes ja li havien aplicat des d’un primer moment.

Val a dir que per aquesta intervenció el Servei d’Emergències Mèdiques ha enviat dues ambulàncies: una de medicalitzada i una altra de convencional. Per la seva banda, durant tota l’emergència els agents de la Policia Local de Blanes s’han encarregat de fer la cobertura de la zona, que ha consistit en el tancament de l’accés per facilitar la feina dels sanitaris, així com la custòdia dels vehicles d’emergència.

En tot moment hi ha hagut la col·laboració del Centre d’Emergències de la Generalitat de Catalunya (CECAT), que ha anat informant al departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes dels temps d’arribades de les ambulàncies.