L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, s’adhereix al manifest del PSC contra l’aplicació del l’article 155

Miauel Lupiáñez, alcalde de Blanes / Ajuntament de Blanes

L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez (PSC), es va sumar ahir al manifest que diversos batlles del seu partit han elaborat i recolzat durant el cap de setmana contra l’aplicació de l’article 155 per part per part del govern de l’Estat espanyol.

El manifest expressa el ‘més radical desacord i rebuig a l’aplicació de l’article 155 i les mesures que se’n deriven, comunicades pel govern de l’Estat’ i també demana ‘que el PSC s’oposi frontalment a aquesta mesura i no validi, en cap cas, la seva posada en marxa’.

Miquel Lupáñez ha explicat que basa aquesta seva decisió no tan sols pels esdeveniments succeïts aquestes darreres setmanes, sinó també per la creixent situació de desafecció que s’ha anat produint al llarg dels anys. En aquest sentit, l’alcalde de Blanes remarca: “Tothom que em conegui sap que no sóc independentista, però el què no puc consentir com a demòcrata i defensor de la llibertat és que el govern de l’estat espanyol continuï aquesta escalada de greuges i despropòsits”.

L’alcalde recorda que tot va començar amb la rebaixa de les expectatives que havia de tenir l’Estatut Català, va continuar amb la declaració d’il·legalitat del Referèndum i va assolir nivells irracionals amb les intervencions desproporcionades que van haver contra la ciutadania per part de les forces de seguretat estatals l’1-O. Aquesta situació considera Miquel Lupiáñez que va continuar agreujant-se encara més ara fa una setmana, quan es van empresonar els presidents d’ACN i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Deixarà el partit si el PSC vota a favor d’aplicar l’article 155

Segons l’alcalde de Blanes, amb la intenció que hi ha ara per part del govern estatal d’aplicar l’article 155 “estem assistint al segrest de l’autonomia del Parlament de Catalunya, que va ser escollit democràticament, i això no es pot consentir. El president de la Generalitat ha fet gestos per negociar, però en canvi des de l’Estat espanyol sempre ha obtingut el silenci o la negació per resposta”. Miquel Lupiáñez ja va evidenciar el seu rebuig contra les càrregues policials de l’1-O i contra l’empresonament de Sánchez i Cuixart participant en les concentracions ciutadanes que es van fer el 2 i 17 d’octubre, respectivament.

Ara bé, davant la possibilitat que el proper divendres el Partit dels Socialistes de Catalunya doni suport des del Senat a l’aplicació de l’article 155, el batlle blanenc també ha avançat que deixarà el partit. De fet, des que fa setmanes es va començar a plantejar la possibilitat que el govern de Madrid tirés endavant aquesta mesura, Lupiáñez explica que ja ho tenia clar: “L’aplicació de l’article 155 de la Constitució en l’actual context i les circumstàncies que s’estan donant a Catalunya significa travessar una línia vermella que, com a demòcrata català, no puc tolerar de cap de les maneres. Per això, si el proper divendres el PSC al Senat hi dóna suport o s’absté, automàticament significarà que trenqui el meu carnet com a membre d’una formació política que ja no em representa”.

L’alcalde proposarà als grups municipals debatre la moció de l’ACM i l’AMI

Una altra qüestió que ha volgut fer pública l’alcalde de Blanes és la seva intenció de incloure per urgència al proper ple municipal la moció per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que promouen l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). La sessió plenària ordinària d’aquest mes de l’Ajuntament de Blanes s’ha convocat per aquest dijous 26 d’octubre, i aquest matí de dilluns Alcaldia ja s’ha posat en contacte amb els impulsors de la proposta d’acord per informar-los sobre la intenció de portar-la al ple municipal del consistori blanenc.

La moció manifesta el suport al govern de Catalunya i al Parlament perquè faci efectiu el mandat popular del passat 1 d’Octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat Jurídica aprovades el setembre d’aquest any. També condemna la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes, i finalment insta el Govern espanyol i els partits que li donen suport aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que consideren que ja estan duent a terme, i que volen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.

Intens calendari polític durant aquesta setmana i futur del govern local

Lupiáñez informarà els grups polítics municipals sobre la inclusió d’aquesta proposta d’acord a la Junta de Portaveus que tindrà lloc dos dies abans del ple, és a dir, el dimarts dia 24. D’altra banda, l’alcalde proposarà als portaveus dels dos altres grups majoritaris a l’Ajuntament de Blanes –ICV-EUiA i PDeCAT- que aquest mateix dimarts es puguin trobar en una reunió a tres bandes per parlar de la futura governabilitat al municipi.

En el darrer ple municipal del 4 d’octubre ERC va trencar el pacte de govern amb el PSC, i PDeCAT també va avançar la seva intenció de fer el mateix en la sessió plenària d’aquest proper dia 26. Arran d’això, durant els darrers dies Miquel Lupiáñez ha mantingut diverses reunions unilaterals amb cadascun dels grups municipals sense que fins el moment hagi hagut cap resultat concloent per facilitar la governabilitat a l’Ajuntament de Blanes.