Blanes dobla el nombre d’exposicions que hi haurà enguany a les sales municipals amb 26 mostres

Ajuntament de Blanes

Aquesta setmana Blanes bull especialment d’activitat cultural, a través de la posada en marxa gairebé simultània de tres interessants exposicions que s’allotgen a sengles sales municipals.

Per tercer any consecutiu, l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes ha apostat per potenciar les arts plàstiques i altres manifestacions artístiques a través dels tres equipaments de què disposa especialitzat en aquest àmbit: Casa Saladrigas, la Sala García-Tornel i la Sala Casa Oms.

Per donar a conèixer el contingut de les exposicions que allotjaran totes tres sales, s’ha confeccionat un fulletó que recull la programació completa fins a l’octubre en el cas de les dues primers i fins al juliol a la Sala Casa Oms. És el tercer any consecutiu que es fa aquest exhaustiu avanç de programació que permet saber amb prou antelació quin serà el contingut principal d’aquest àmbit cultural.

Respecte el 2016, enguany s’ha doblat el nombre de mostres que s’hi podrà visitar, de manera que el públic podrà escollir-ne d’entre un total de 26. La difusió dels fulletons, dels quals se n’han editat 4.000 exemplars, s’està fent a través dels equipaments municipals, així com a les mateixes sales que allotjaran les actuals i futures exposicions.

En aquest sentit, des d’aquesta setmana se’n poden visitar simultàniament tres, amb sengles propostes prou diferenciades. A banda dels Dinars de Recvll. Literatura abans dels premis inaugurada dijous passat, des d’ahir divendres n’hi ha dues més d’arts plàstiques. Casa Saladrigas allotja un interessant experiment visual de Víctor Masferrer, i la Sala García-Tornel ofereix les Noves Visions de Fèlix Gallent.

Víctor Masferrer a Casa Saladrigas

De les dues exposicions d’arts plàstiques, la més experimental i onírica és la que signa l’artista Víctor Masferrer, que es podrà visitar a Casa Saldrigas fins al 25 de març: Clarianes de bosc. Es tracta d’una de les exposicions viatgeres de la Diputació de Girona, i és el resultat de l’interessant treball integratiu amb què Masferrer ha estat immers darrerament. Tot just va veure la llum a finals de l’any passat, després de ser seleccionat per la diputació.

Les càmeres realitzades amb fusta de pollancre que l’artista va plantar al subsòl d’una pollancreda són les autèntiques protagonistes de la mostra, ja que va extreure imatges de llarga exposició amb l’objectiu de documentar el pas del temps i, tal com diu ell mateix, posar ulls a la natura. Perquè tot plegat fos encara més mimètic, les càmeres tenien forma d’ou o de llavor, i van ser instal·lades al bosc per crear una submón d’arbres que semblaven retratar-se a ells mateixos.

Ajuntament de Blanes

Passejar-se entre la natura des de la seva pròpia visió

Amb aquesta interessant premissa, Víctor Masferrer vol fer reflexionar al públic sobre la relació de la humanitat amb la natura. El més innovador de Clarianes de Bosc, és la voluntat de l’artista de situar-se a la frontera del què és orgànic i en transformació per testimoniar l’espai de confluència entre dos mons: el terrestre i el celeste, l’humà i el natural, l’orgànic i el mecànic.

A més a més del treball escultòric integrat per les càmeres, també s’inclouen les imatges fotogràfiques recollides durant l’experiment, així com diversos dibuixos. El projecte expositiu arriba a Blanes després de fer estada a la Casa de Cultura de Girona, i després d’estar-s’hi gairebé tot el mes de març, continuarà el seu periple que l’haurà dut arreu de comarques gironines, a Lloret de Mar, Ripoll, La Jonquera, Torroella de Montgrí i Castellfollit de la Roca, entre d’altres.

L’horari per visitar Clarianes de Bosc és de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de dijous a divendres de 17 a 20 h.

Noves Visions, de Fèlix Gallent, a la Sala García Tornel

L’altra proposta artística que es podrà visitar a Blanes tot just fins el proper diumenge 12 de març, són les Noves Visions del polifacètic artista Fèlix Gallent, que torna a omplir de llum i color aquesta mateixa sala després que ja ho va fer fa dos anys amb la mostra que duia per títol Colors i Pinzellades d’en Gallent. En aquesta nova ocasió, l’artista blanenc d’arrels barcelonines arriba carregat de novetats.

Ajuntament de Blanes

Les Noves Visions de Fèlix Gallent es van inaugurar ahir al vespre, en un acte encapçalat pel tinent d’alcalde de Cultura, Quim Torrecillas, on també van participar altres membres del consistori, així com amics i familiars del protagonista central. La mostra inclou les noves creacions de l’artista, que continua explorant el món de l’aquarel·la, la tècnica que confessa dominar millor.

Aquesta vegada, però, a banda de diverses incursions en la pintura a l’oli, ha provat la pintura acrílica a través de lluminosos paisatges que reprodueixen racons de Blanes, Cotlliure i Banyoles. Una altra novetat respecte la mostra de fa dos anys és que s’han incorporat petits bocins de poesia que esquitxen la sala complementant la força de les pintures.

Blanesaldia.com

L’artista confessa que, paral·lelament a les arts plàstiques, ja fa 10 anys que conrea la poesia. N’ha aplegat prop d’un centenar, i una petita mostra d’elles –que el mateix Fèlix Gallent bateja com a guspires de poesia- estan recollides a la sala, com a complement de les pintures. Es tracta de fragments que formen part d’una composició més completa, com per exemple ho és aquesta: “Amor!… quin delit de goig que sento quan et recordo i la teva presència envaeix, m’acarona, em somriu, em besa… i la tristesa se’n va, la alegria torna i tot floreix”.

Més de 50 anys de trajectòria

Fèlix Gallent Rodrigo es mou còmodament a través de diverses disciplines artístiques, ja que al llarg de la seva vida ha cultivat la il·lustració, el grafisme, el dibuix i la pintura. Son pare, dibuixant i pintor, li va transmetre la inquietud per l’art, tot i que el seuveritable pare artístic va ser el també pintor i dibuixant Josep Marfà. Va ser ell qui el va iniciar en el coneixement del dibuix artístic, així com en la tècnica de l’aerografia.

Blanesaldia.com

L’obra de Gallent es va iniciar al 1964, fa més de 50 anys. Ho va fer amb una primera peça en aquarel·la titulada 001-Sant Genís, j a que des d’un bon principi es va acostumar a numerar totes les seves produccions. Aquesta és la tercera vegada que exposa a Blanes –anteriorment ho va fer al 2012 i al 2015-, i en totes tres mostres es pot descobrir un artista de traces definides però que, alhora, també deixa una porta oberta a la imaginació.

Nascut a Barcelona l’any 1936, Fèlix Gallent va estudiar dibuix artístic a la Llotja, l’Escola de Belles Arts de la ciutat. A causa de diverses circumstàncies, va ser dibuixant grafista i il·lustrador en diverses Agències de Publicitat i Editorials de Barcelona. La relació de treball i amistat amb artistes plàstics avui dia reconeguts el van portar a aprofundir posteriorment en l’obra pictòrica. A banda del ja esmentat Josep Marfà, també s’hi compten Gervasio Gallardo, Joan Cruspinera, Josep Baquès i Francesc Miñarro, entre d’altres.

Va ser finalment al traslladar-se a comarques gironines –Blanes, Banyoles i Girona- quan es va motivar i sensibilitzar per arribar al punt de deixar de banda la professió i plasmar pictòricament les sensacions que li transmetien els seus ulls. Des de l’any 1984 viu a Blanes, on ja feia temps que també ho feien les seves quatre filles.

La seva obra s’ha exposat en diverses galeries i centres d’art, destacant les que va protagonitzar a Girona el 1991 i a Banyoles, on va exposar aquarel·les i treballs amb l’aerògraf. Gran coneixedor de la forma i el dibuix, a les seves mans l’aerògraf l’ajuda a estructurar un paisatge urbà amb unes formes i colors simples però impactants, amb un resultat inèdit i insòlit.