Una exposició sobre ‘Els dinars de Recvll de Blanes’ escalfa motors de cara a la 53a Festa dels Premis

Blanes ha començat avui dijous el compte enrere de cara a la 53a Festa dels Premis Recvll, els guardons literaris d’àmbit nacional que han contribuït a donar a descobrir el bon fer de destacats autors d’arreu del territori dels països catalans.

Per segon any consecutiu, el veredicte i lliurament de premis es farà al Teatre de Blanes, i tindrà lloc el diumenge 12 de març, a partir de les 12 del migdia.

A banda de l’exposició que es podrà visitar des d’avui i justament fins el dia de la festa, el 12 de març, també s’ha programat pel dia anterior a la celebració un esdeveniment teatral molt especial. Es tracta de l’obra Nebraska, de Jordi Portals, guanyadora del Premi Josep Ametller l’any 2012. L’espectacle tindrà lloc el dissabte 11 de març a les 9 de la nit, i està prevista l’assistència de l’autor.

Els actes previs a la celebració dels Premis Recvll han començat avui, amb la inauguració de l’exposició que es presenta sota el títol Els dinars de Recvll. Literatura abans dels Premis. La mostra dóna a conèixer el fons documental que hi ha a l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament, que prové de la Revista homònima que va promoure la creació dels guardons.

També hi ha material cedit en el seu dia per Maria Ribas, qui va ser secretària dels Premis Recvll, molt vinculada tant a la revista com als guardons, filla del desaparegut Benet Ribas, un dels màxims impulsors de totes dues iniciatives culturals. L’extens fons documental també inclou diversos negatius fotogràfics dels anys 1961 i 1962, així com documentació com ara programes de mà i altres ingredients que ajudaran al públic assistent a traslladar-se al què van ser els orígens de tot plegat.

La inauguració l’ha encapçalat el tinent d’alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas, acompanyat del regidor de Joventut, Joel Comas, i d’altres membres del consistori. Lògicament, la major part dels assistents a l’acte han estat homes i dones directament relacionades amb la revista i els premis, i de fet a alguns no els ha costat gaire trobar-se en les fotografies que formen part de la mostra.

El Premis Recvll estan formats per sis especialitats: Premi de Narració Joaquim Ruyra; Premi de Poesia Benet Ribas; Premi de Periodisme Salvador Reynaldos; Premi Retrat Literari Rafel Cornellà-Joaquim Abril; Premi de Teatre Josep Ametller; i Premi de Conte Infantil Joan Petit.

En total compten amb una dotació total d’11.000 euros, a banda de la publicació de totes les obres guanyadores. Enguany una de les novetats és el nou president del jurat, que ha passat a ser el periodista i escriptor Vicenç Villatoro, que substitueix Vicenç Llorca, que ha presidit el jurat els nou darrers anys.

Fotos: Ajuntament de Blanes