Blanes acull el projecte educatiu ‘Escoles Tàndem’ amb el CEAB-CSIC

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

El projecte Escoles Tàndem ha arribat a la demarcació de Girona aquest curs 2015-16, amb la incorporació de l’Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes, i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).

Durant tres anys treballaran conjuntament tots els mestres de l’escola amb formadors i investigadors del CEAB intercanviant coneixements, experiències i material pedagògic per transferir-los a l’aula amb metodologies innovadores.

L’objectiu del Tàndem és posar la llavor perquè hi hagi un canvi metodològic al centre educatiu que vagi lligat a una especialització en l’àmbit del medi ambient i que sigui sostenible a llarg termini. Les tres institucions implicades en aquest projecte, anomenat La Vida a l’Aigua, adquireixen un compromís per millorar la formació integral dels qui seran els ciutadans del futur.

En aquest sentit, el projecte que es treballa al centre educatiu blanenc es va iniciar la passada tardor, i durant aquest curs s’han previst diverses sortides de camp amb els alumnes. Avui dimecres un centenar d’alumnes que participen al programa han fet una sortida de camp acompanyats dels mestres i científics del CEAB, visitant la llera i la desembocadura del riu Tordera a Blanes. Allí han hagut d’identificar tant els punts de referència del mateix riu com identificatius geogràfics de l’entorn com poden ser el Montseny, les Guilleries o el Montnegre.

El CEAB-CSIC és un centre de referència en recerca de la biologia d’organismes aquàtics i l’ecologia d’aigües marines i continentals, i aporta l’expertesa científica i la innovació metodològica a aquesta unió. L’apropament de la ciència a la societat que fa la institució juntament amb l’experiència pedagògica dels professionals de l’escola busca l’adquisició de coneixement i competències bàsiques. Per assolir aquest objectiu, les estratègies utilitzades es basen en el mètode científic -observació i experimentació- i estan destinades a afavorir l’autonomia dels alumnes i la interacció i cooperació entre ells.

Ajuntament de Blanes

Ajuntament de Blanes

L’escola Mn. Joan Batlle fa un pas endavant amb la implicació de tots els mestres, alumnes i famílies al projecte Tàndem per garantir la igualtat d’oportunitats dels estudiants i la millora en el seu aprenentatge. Aquesta tasca es planteja estretament lligada al municipi costaner de Blanes, que voreja al Sud amb el riu Tordera i que per tant representa un indret idoni on viure tota mena d’experiències al voltant de les ciències de la vida al medi aquàtic.

Addicionalment aquest curs escolar s’ha iniciat una altra Escola Tàndem formada per l’Escola Mare de Déu de Montserrat (del barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRBB) amb especialització en biomedicina.

El projecte educatiu Escoles Tàndem

El programa impulsat per la Fundació Catalunya-La Pedrera consisteix en crear un vincle entre un centre educatiu i una institució de referència, de manera que els nens i joves estudiïn les matèries curriculars a través d’una especialització i amb la implementació de metodologies pedagògiques innovadores. L’entitat finança el projecte amb un pressupost anual de 150.000 euros.