Blanes va celebrar el dia central de la Festa Major amb els actes més tradicionals

sta_anna

Cercavila de les autoritats des de l’Ajuntament fins la parroquia de Santa Maria

En motiu de la festivitat de Santa Anna, patrona de Blanes, la vila va viure ahi divendres els seus actes més tradicionals del programa de Festa Major.

Amb tot, val a dir que malgrat ser un dia de festa, el municipi de Blanes també ha volgut expressar el seu condol per la tragèdia de Galícia. Per aquest motiu, les banderes del balcó principal de l’Ajuntament van onegar a mig pal com a mostra de dol i suport a les famílies de les víctimes de l’accident ferroviari a Santiago.

Celebració de Santa Anna, patrona de Blanes

moratxes-1

L’origen del Ball de Moratxes és feudal

Pel que fa a la celebració de la festa, els actes han començant amb la sortida de la comitiva oficial des de la porta de l’edifici consistorial, a quarts de 12 del migdia. L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, ha encapçalat la cercavila acompanyat per membres de l’equip de govern, així com regidors i regidores dels grups de l’oposició i representants de les forces de seguretat. Tots ells anaven precedits per la música de la Banda Musical de Blanes i els balls dels dos gegants del municipi, en Gastó i na Caterina.

Tal i com marca la tradició, la cercavila ha arribat fins la parròquia Santa Maria, on s’ha fet un ofici solemne concelebrat en honor a la patrona. Mentre encara no s’acabava de celebrar la missa, han arribat les novetats de la jornada.

Ball de Morratxes més popular

moratxes-2

Membres de l’Esbart Joaquim Ruyra

Enguany tant la breu audició de sardanes que s’acostuma a fer com el següent ingredient de la celebració de Santa Anna, el Ball de Morratxes, han canviat d’ubicació i, enlloc de fer-se al passeig de Dintre, s’han allotjat a la plaça dels Dies Feiners, un espai més ample.

El principal motiu per aquest canvi d’ubicació ha estat poder fer la celebració més popular i participativa pel nombrós públic que cada any es concentra al centre de la vila per gaudir dels actes centrals de la Festa Major. La Cobla Bisbal Jove és qui s’ha encarregat d’interpretar tant l’audició de sardanes com la música del Ball de Morratxes, que han dansat els membres de l’Esbart Joaquim Ruyra.

moratxes-3

Es va fer per primera vegada a la plaça dels Dies Feiners

La peça musical ha estat interpretada per la Cobla Bisbal Jove, dirigida precisament per qui va crear-la fa més de 30 anys, el músic i compositor blanenc Josep Maria Guinart. Això ha afegit encara més vistositat a l’execució del ball que es va encarregar de recuperar per l’esbart qui llavors era el seu coreògraf, Joan Cruells.

La història del Ball de Morratxes es remunta a l’època feudal, quan els comptes de Cabrera primer i els senyors de Blanes després governaven de manera feudal aquesta vila. La gent del poble podia sentir la música al so de dolçaina que s’interpretava des dels salons d’estiu del palau, que avui dia allotja la parròquia Santa Maria.

Amb el pas del temps i la decadència feudatària, aquest ball va passar al poble i era costum dansar-la el dia de l’Aplec del Vilar. Hi ha dos grups de personatges ben diferenciats, fins i tot en la manera de vestir. Per una banda, els representants de l’Obreria amb l’alcalde al davant i per l’altra els representants dels vilatans més humils.

El Ball de Morratxes va formar part del dia de Santa Anna durant molts anys, però cap a la meitat del segle vint va deixar de fer-se. Va ser l’any 2003 quan es va tornar a recuperar aquesta tradició blanenca. Un cop acabat el ball, a l’igual que es va fer per primera vegada l’any 2011, el públic assistent també ha pogut ballar aquesta dansa, ajudat pels membres de l’Esbart Joaquim Ruyra.