Acte de constitució de la Taula del Turisme de Catalunya

Foto: Generalitat de Catalunya

Foto: Generalitat de Catalunya

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va presidir ahir al Palau de la Generalitat, a Barcelona, la creació de la Taula del Turisme de Catalunya, davant del centenar de professionals del sector escollits per formar-ne part. En aquest acte també hi ha assistit la directora general de Turisme, Marian Muro, i el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa.

El conseller ha explicat que la constitució d’aquesta taula «és un compromís del govern del president Mas». Per ell, «hem de trobar nous models per a dirigir el país i no fer-ho solsament des de la política». Aquesta eina neix com a instrument de diàleg permanent amb el sector, on tots els agents que incideixen en l’activitat turística de Catalunya participaran de forma estable i permanent.

Felip Puig ha deixat clar que «per arribar a l’excel·lència en l’àmbit del turisme, necessitem sumar sinergies». És per això que el mandatari català ha emplaçat el sector representat a la Taula del Turisme «a ser codirectors d’aquestes polítiques». Així mateix, el conseller ha explicat que aquesta taula «compleix amb l’equilibri territorial i sectorial d’aquest àmbit a casa nostra».

Amb la constitució avui de la Taula del Turisme de Catalunya, la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Ocupació dóna compliment a un dels seus compromisos per afavorir la col·laboració i la cooperació entre els agents públics i privats, la compartició de coneixement i l’adopció de mesures de millora de la competitivitat del sector turístic català.

Tal i com ha explicat la directora general de Turisme, «el que miren des de fora quan es vol venir a Catalunya és qui som, què fem i què representem», i és per això que ha destacat la vital importància de la creació d’aquest organisme «com a eina de debat i discussió de les polítiques turístiques i dels nous projectes».

La Taula del Turisme constitueix, per tant, un nou marc d’actuació, integrador i flexible, que propicia la màxima cooperació i coresponsabilitat público-privada per fer front als reptes que es plantegen en l’ordenació, programació, coneixement, estratègia, qualitat i innovació en el sector turístic de Catalunya.

Funcions principals

Una de les funcions de la Taula de Turisme serà fer el seguiment i vetllar per la implementació i execució del Pla de Turisme de Catalunya (2012-2020) que té com a objectiu consolidar i impulsar la competitivitat del sector i potenciar la marca “Catalunya” als mercats internacionals.

La Taula del Turisme de Catalunya desenvoluparà aquestes funcions:

· Cooperar en la definició i l’execució de les polítiques turístiques.
· Proposar la creació de nous productes turístics i de definició de la política d’informació, difusió i atenció turística.
· Debatre nous projectes normatius en matèria turística, així com col·laborar a l’hora de determinar els criteris interpretatius de les normes turístiques vigents.
· Analitzar l’impacte de normes que incideixin sobre els establiments i les activitats turístiques.
· Col·laborar en la implantació i el desplegament del sistema de qualitat turística i dels processos i projectes que se’n derivin.
· Recomanar i proposar actuacions en l’àmbit de la formació turística.
· Proposar línies prioritàries d’anàlisi, investigació i innovació.
· Proposar iniciatives i actuacions en matèria turística que consideri adequades per a l’ordenació, programació, planificació, estratègia, qualitat i intel·ligència en l’àmbit del turisme a Catalunya.
· Estudiar, promoure i impulsar inversions susceptibles d’incrementar l’afluència d’usuaris turístics i visitants en el territori.
· Impulsar l’emprenedoria i el creixement empresarial.
· Promoure la qualitat de l’ocupació en el sector turístic.

Els òrgans de la Taula del Turisme

El Consell i les comissions sectorials són els òrgans de la Taula del Turisme.

El Consell és l’òrgan rector i de deliberació de l’organisme, presidit per la directora general de Turisme i integrat pels presidents de les comissions sectorials i els vocals escollits entre representants de l’administració turística catalana, el sector empresarial turístic, professionals i acadèmics.

Les seves funcions principals són impulsar, orientar, dirigir i aprovar els treballs que desenvolupin les comissions sectorials, i assessorar en matèria d’ordenació, programació, planificació, estratègia, qualitat i intel·ligència en l’àmbit del turisme a Catalunya.

De la seva banda, les comissions sectorials estan integrades per un president triat entre representants del sector empresarial turístic o de l’àmbit professional i acadèmic; un vicepresident escollit entre els vocals representants de l’administració turística de Catalunya, i vocals nomenats entre representants de l’administració turística catalana, representants del sector empresarial turístic, professionals i acadèmics.

 

Inicialment s’han establert quatre comissions sectorials en què participen un centenar de professionals del sector turístic català: Ordenació (racionalització normativa); Programació (creació de producte i impulsar l’enfortiment del teixit empresarial); Coneixement i Estratègia (formació, innovació, investigació i anàlisi turístiques), i Qualitat i Innovació (implantació i desplegament del sistema de qualitat turística).