Tres jardins de la Costa Brava s’uneixen per promocionar-se arreu del món

Els Jardins de Santa Clotilde, el Jardí Botànic Tropical Pinya de Rosa i el Jardí Botànic Marimurtra –ubicats a Blanes a la Costa Brava sud, arran de mar, i a menys de tres quilòmetres de distància un de l’altre– es promocionaran de manera conjunta per tal d’aconseguir més recursos pel seu manteniment i millora. 

Entre les accions conjuntes previstes, destaca l’oferta promocional 2×1, mitjançant la qual, amb la compra d’una entrada a un jardí, es regala l’entrada 2×1 als altres dos jardins. També s’ha registrat el domini web jardinsdelaCostaBrava.org per tal de fer promoció en l’àmbit mundial per Internet; i es convidaran prescriptors i premsa especialitzada nacional i internacional per donar a conèixer el projecte.

L’acord entre els jardins ha quedat signat avui per Xavier Crespo, alcalde de Lloret; Jordi Xena i Ballada, patró de la Fundació Carl Faust; i Albert Aynés i Aubía, en representació de la societat gestora del Jardí Pinya de Rosa, en un acte que ha tingut lloc als Jardins de Santa Clotilde de Lloret. En un futur, no es descarta la incorporació dels Jardins de Cap Roig, també ubicats a la Costa Brava.

Els tres jardins van ser creats per iniciatives privades durant la primera meitat del segle passat. Amb un alt valor paisatgístic com a denominador comú, constitueixen béns culturals de gran valor, que, a més, disposen de l’atractiu afegit de formar part de la Costa Brava. Actualment, tots tres sumen uns 200.000 visitants l’any.

Jardins de Santa Clotilde

Aquests jardins estan situats en un paratge de gran bellesa a Lloret de Mar, dalt d’un penya-segat amb impressionants vistes sobre el mar. Van ser dissenyats l’any 1919 per l’arquitecte i urbanista Nicolau Maria Rubió i Tudurí. Ocupen una superfície de 26.830 metres quadrats, i es van construir seguint el model renaixentista italià (jardins esglaonats en terrasses; àmplies vistes exteriors i vegetació autòctona ordenada harmoniosament). Els Jardins de Santa Clotilde van ser declarats per la Generalitat de Catalunya Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1995. Durant l’any 2010 van rebre 86.000 visitants.

Pinya de Rosa – Jardí Botànic Tropical

Aquest jardí està ubicat entre les poblacions de Blanes i Lloret. El paratge, que disposa d’unes 50 hectàrees, combina la ciència i l’art a cada un dels seus racons. És obra de l’enginyer industrial Fernando Riviere de Caralt que, com a gran apassionat del jardí que era, va dedicar gran part de la seva vida (de 1945 a 1992) a aquest conjunt natural.

Pinya de Rosa comprèn prop de 7.000 espècies de diferents gèneres, procedents del seu hàbitat natural, de vivers i col·leccions particular. Ha estat declarat Paratge Natural d’Interès Nacional pel Parlament de Catalunya.

Jardí Botànic Marimurtra

Va ser creat a Blanes per l’empresari alemany Carl Faust, i és un dels dos únics jardins botànics de Catalunya. És gestionat per la Fundació Carl Faust, la qual, gràcies al patrimoni que va deixar el fundador i al centenar de milers de visitants que rep anualment, manté un programa de recerca i conservació d’espècies endèmiques o amenaçades en l’àmbit de la Mediterrània occidental.

Marimurtra ocupa unes 4 hectàrees damunt del primer penya-segat de la Costa Brava, i constitueix un dels jardins paisatgísticament més interessants d’Europa. També ha estat declarat per la Generalitat Bé Cultural d’Interès Nacional.