LLoret de Mar inicia la temporada d’estiu amb vuit agents cívics i mesures en favor del civisme

Amb prop de 1,1 milions de visitants anuals i 5,3 milions de pernoctacions anuals, Lloret de Mar és el tercer municipi de Catalunya que rep més turistes. Entre les novetats més rellevants d’aquest estiu, s’ha destacat l’estratègia de la destinació per convertir-se en una ciutat intel·ligent i millorar l’experiència turística i les actuacions en l’àmbit de la seguretat i el civisme per garantir la millor convivència entre residents i turistes.

Per a l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, la temporada arrenca amb normalitat: «hem fet els deures per repetir les xifres de l’any passat. Les iniciatives que avui presentem estan orientades tant a incrementar la satisfacció dels nostres visitants com a reforçar els nostres dispositius en matèria de seguretat i civisme».

Projectes de Big Data

Una de les principals novetats d’aquesta temporada turística és la implantació d’un programa d’intel·ligència turística que analitza el comportament i la satisfacció del turista a la destinació i la seva participació a les xarxes socials.

L’eina escollida ha estat la plataforma desenvolupada per Mabrian, una plataforma d’intel·ligència enfocada exclusivament al sector turístic que combina diferents fonts d’informació de manera simultània per realitzar un anàlisi multi-variable mitjançant algoritmes amb tecnologia de processament natural del llenguatge (PNL) dotats d’intel·ligència artificial i Machine learning que transformen les dades recollides en coneixement útil per a la presa de decisions. L’eina recull patrons de comportament online com són cerques, continguts a xarxes socials i avaluacions creant així una immensa base de dades que sumats al coneixement dels gestors de la destinació es transformen en intel·ligència turística.

Dins l’àmbit de smart destination, enguany s’ha ampliat l’abast del wifi gratuït a les platges del municipi, incloent la platja de Fenals on s’han instal·lat 7 punts d’accés que se sumen als 11 ja disponibles a la platja de Lloret des de l’estiu passat.

En el transcurs d’aquests mesos el número d’usuaris de la xarxa ha crescut fins a arribar als 44.791 usuaris únics de la xarxa wifi durant el mes de juny i una mitjana d’usuaris no únics per dia de 4.109. El consum total de dades durant el mes de juny ha estat de 10 TB.

Bandera Blava. Lloret de Mar ha renovat, un any més, la Bandera Blava a totes les platges: Lloret, Fenals, Santa Cristina, Sa Boadella i Canyelles. Juntament amb l’Ametlla de Mar i Barcelona són els municipis de Catalunya amb més banderes blaves a les platges. El distintiu l’atorga un tribunal internacional de la Fundació d’Educació Ambiental, amb la col·laboració de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor, i, per tant, és un guardó reconegut a escala internacional.

Gastronomia. El projecte fruit de l’acord entre Lloret Turisme, l’Associació de Bars i Restaurants de Lloret i el Gremi d’Hostaleria de Lloret en col·laboració amb la Fundació Alícia espera convertir el municipi en una destinació gastronòmica amb personalitat pròpia i de qualitat. Ara ha començat la primera fase que es centra en la Cuina de la Salut i que prioritza l’adhesió dels establiments al segell (AMED)* de dieta mediterrània. Actualment ja hi ha una vintena d’establiments que han sol·licitat el distintiu. Després de l’estiu està previst que comencin uns cicles de formació i capacitació de personal en la gestió d’al·lèrgies, intoleràncies i l’atenció de persones amb sensibilitat vegetariana.

Accions en l’àmbit del civisme

La campanya de civisme d’enguany se centra en la contaminació acústica i pretén conscienciar als visitants sobre la necessitat de respectar la tranquil·litat dels veïns, veïnes i vianants a la via pública, sobretot a l’avinguda Just Marlès i carrers propers, àrea que concentra la major part de l’oferta d’oci nocturn de la localitat. Per això, s’ha dissenyat un personatge simpàtic amb forma d’orella, protagonista de la campanya, que crida l’atenció del vianant i que va acompanyat de diferents missatges en anglès (Enjoy the silence, Make peace not noise o Love your ears) que conviden a rebaixar els nivells de soroll per garantir la bona convivència ciutadana, especialment en horari nocturn.

La campanya amb visibilitat a la via pública amb banderoles i opis, es complementa amb material especialment dissenyat per als diferents establiments: displays per habitatges d’ús turístic (HUT) i hotels, cartells d’obertura per a comerços i posa gots per a les terrasses de bars i restaurants.

Una altra novetat d’enguany és la incorporació d’un equip de 4 agents cívics diürns a la zona de la platja i 4 agents cívics nocturns permanents encarregats de supervisar, informar i eventualment dissuadir de males pràctiques i incompliments de les ordenances de civisme del municipi. L’objectiu d’aquest equip és millorar la seguretat i la convivència ciutadana i preservar l’espai públic. Els agents treballen en coordinació amb la policia local com a mesura dissuasiva i de prevenció.

Una altra de les novetats s’ha implantat en forma de prova pilot a l’Avinguda Just Marlès, consisteix en la incorporació de terrasses a la via pública en horari diürn amb l’objectiu de fer d’aquest eix un espai de lleure i gaudi.

Nova ordenança d’Habitatges d’Ús Turístic

Lloret de Mar s’ha convertit enguany en un referent a Catalunya per la política de HUTs amb una nova ordenança que obliga als més de 2.900 establiments donats d’alta que hi ha a la població a col·locar un rètol en el que s’indica l’aforament, el número de llicència i el contacte de la persona responsable de l’habitatge. Un equip d’inspectors s’encarrega de fer el seguiment del compliment.

Sobre Lloret de Mar

Lloret de Mar se situa entre les 5 primeres destinacions de costa d’Espanya en nombre de places hoteleres i és l’únic municipi de la Costa Brava amb ocupació tot l’any. Amb prop de 1,1 milions de visitants anuals i 5,3 milions de pernoctacions anuals, és el tercer municipi de Catalunya que rep més turistes. La ciutat compta amb 38.000 residents de més de 100 nacionalitats diferents que l’han convertit en un punt de trobada de cultures d’arreu del món.

(*) La Certificació AMED requereix cuinar amb oli d’oliva, incorporar al menú/carta plats a base de verdures i productes integrals, i afavorir un consum responsable de vi i altres begudes alcohòliques entre altres requisits.
Objectiu a curt termini: tenir un 50% dels establiments (hotels i restaurants) adaptats a finals de 2019. En el cas concret dels hotels, els establiments que ja han manifestat la seva voluntat de participar en aquest programa representen 12.000 de les 29.000 places hoteleres de Lloret.

Fotos: Twitter de Nova Ràdio Lloret