El documental «Pensió completa» recorda el treball de les dones durant els primers anys del turisme

Un dels testimonis que apareix al documental

L’Auditori Evenia Olympic Palace de Lloret serà la seu avui a les 20:00h. de l’estrena del documental Pensió completa. Es tracta d’un treball que analitza el què van viure i sentir les dones de Lloret entre els anys 1950 – 1965, durant l’arribada dels primers turistes a la vila. 

El documental, que dura uns 40 minuts, recull el testimoni d’una vintena d’entrevistes fetes a dones de Lloret de Mar que avui tenen al voltant de 75 anys. A través de la seva memòria oral, s’ha pogut relatar com va afectar a les seves vides l’arribada dels primers turistes.

Es parteix de la idea que el fenomen turístic apareix a Europa després de la segona Guerra Mundial amb l’aparició del mes de vacances pagades entre les classes treballadores. La Costa Brava es converteix en els anys 50 i 60 en un destí per descobrir i comença a rebre visitants. Una altra de les premisses del documental és que el fenomen turístic de la Costa Brava, amb encerts i errors, és un fenomen sense precedents, només equiparable, segons alguns estudiosos, a la febre de l’or als EUA a mitjans del segle XIX.

Imatge del documental «Pensió completa»

El documental no pretén jutjar en cap cas si el què va passar va estar bé o no, això ja ho han fet d’altres estudis, sinó descobrir una visió que ha restat fins ara amagada: com ho van viure les dones.

Cal recordar que Lloret de Mar, com a capital turística mundial, neix als anys 50, amb la recuperació econòmica europea després de la II Guerra Mundial. Comencen així a arribar els primers turistes i neix l’actual destinació amb la feina i treball de lloretencs i lloretenques que veuen en aquest procés un altre manera de sobreviure al marge de la pesca i el camp.

Aquest procés que relata la transformació econòmica de la vila i que ja ha estat relatat i documentat no té en compte la visió de les dones que el van viure. El documental vol ser un reconeixement a totes les dones que amb el seu treball i esforç, confiança i sobretot hores de dedicació, van ajudar a canviar la realitat econòmica i social de les seves famílies i de retruc del poble. Unes dones que, de forma inconscient, van contribuir a canviar i a construir el Lloret d’avui. El documental vol fer aflorar i deixar palès allò que ara per ara només estava en l’inconscient d’aquestes dones i la seva memòria.

Imatge del documental «Pensió completa»

I és que, tal i com explica la regidora de la Dona, Laura Bertran, «aquestes dones estaven fent d’empresàries i no n’eren conscients… perquè, per exemple, feien menjar per turistes, feien habitacions… en negocis de restaurants o hotels. A més, també hi ha l’opinió de dones estrangeres que van decidir quedar-se a viure a Lloret».

El documental és una de les primeres propostes sorgides dins el Pla Local de la Dona impulsat pel Consell de Dones, que està format per una vintena de dones d’alta representativitat a la població.

Per assistir al sopar posterior de l’estrena es pot adquirir un tiquet per 25 € a les dependències de la Regidoria de la Dona (Masia de Can Saragossa).

Edició: JFG – Fotos: Ajuntament de Lloret de Mar