Detenció de dos traficants d’haixix a Blanes i un més a Vilatenim

Partaven en un vehicle 608 quilos de haixix

Foto: Mossos d'Esquadra

Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat Central d’Estupefaents han detingut un home de nacionalitat marroquina de 28 anys i dos de nacionalitat francesa, de 29 i 34 anys respectivament, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública, robatori de vehicle, falsificació documental, resistència i desobediència. Dos d’ells van ser detinguts a Blanes el passat 11 de febrer. L’altre, que s’havia escapolit de l’operatiu policial, va ser detingut el 14 de febrer a Vilatenim (Alt Empordà).

La investigació es va iniciar el passat 24 de juliol de 2013 quan els investigadors van detectar una organització criminal que operava des de diversos magatzems propers a l’autopista AP-7 ubicats en localitats de la demarcació de Girona. Els integrants del grup feien servir vehicles sostrets arreu d’Europa per utilitzar-los en el transport de substàncies estupefaents des de la Costa del Sol fins a Catalunya.

En la primera fase de la investigació, la UCE es va centrar en identificar les persones que podrien estar al darrere d’aquesta organització criminal, en quines localitats i com sostreien els vehicles que després els servien per transportar la droga i les eventuals rutes que estaven duent a terme. Durant aquesta part de la investigació es va poder determinar el modus operandi de la organització conegut com go fast routiers i que consisteix en creuar el corredor del Mediterrani per l’AP-7 amb vehicles potents carregats amb grans quantitats de substàncies estupefaents.

Dos vehicles

Intervenció de la droga a l'AP-7

Intervenció de la droga a l’AP-7

Per realitzar aquesta activitat il·lícita, utilitzen dos vehicles: el primer actua com a cotxe llançadora i té la funció de detectar els possibles controls policials i avisar al conductor del vehicle que transporta la droga, perquè tingui temps de fer alguna maniobra que li permeti evitar l’acció policial.

A mitjans de febrer, les indagacions que feien els investigadors els va permetre tenir coneixement que l’organització criminal investigada estava preparant un transport d’haixix. Els investigadors de la UCE van dissenyar un operatiu policial amb la finalitat d’interceptar aquest transport, intervenir les substàncies estupefaents i detenir els presumptes traficants.

L’operació policial es va dur a terme dia 11 de febrer al matí a l’autopista AP-7 a l’alçada de Castellbisbal i els agents van aconseguir interceptar un vehicle d’alta gamma amb les plaques de matrícula sostretes. El turisme que feia les funcions de llançadora va passar el control policial i, posteriorment, va ser localitzat pels agents i van detenir als dos ocupants.

Més de 600 kg. de haixix

Foto: Mossos d'Esquadra

Foto: Mossos d’Esquadra

En detectar el control policial, el conductor del cotxe que transportava la droga va intentar fugir. Mentre mirava d’escapolir-se va provocar diversos desperfectes en altres vehicles i va posar en risc la integritat física de diversos usuaris de l’autopista i d’agents de policia.

Finalment, en quedar el seu vehicle danyat per continuar la fugida, el conductor el va abandonar i va aconseguir eludir l’acció policial. Aquest home va ser detingut el dia 14 de febrer prop d’un centre comercial a Vilatenim. Al vehicle interceptat es van trobar 19 fardells que contenien 608 kg d’haixix.

Un cop realitzades les gestions d’identificació de les persones detingudes, els investigadors van esbrinar que un dels detinguts, l’home de 34 anys, feia servir documentació falsificada i tenia una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) amb la seva identitat real. Aquesta ordre va ser emesa per França en relació amb una condemna relacionada també amb un delicte de tràfic de drogues.

A banda de l’haixix intervingut, es va recuperar un vehicle sostret a Empuriabrava i diverses plaques de matrícula d’altres vehicles.

Després de declarar al Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Blanes, el jutge va decretar l’ingrés a presó d’un dels dos arrestats en aquesta localitat el dia 11 de febrer. L’altre home va ser traslladat a l’Audiència Nacional per a la seva extradició a França.

El detingut el dia 14 de febrer va passar a disposició del Jutjat de Primera Instancia i Instrucció núm. 8 de Figueres, que en va decretar el l’ingrés a presó provisional sense fiança.