Llibre i exposició de fotografies d’Aitor Roger sobre el joves blanencs nascuts a l’estranger

Foto: Quim Llorens

Foto: Quim Llorens

Casa Saladrigas de Blanes va allotjar ahir al vespre la inauguració de l’exposició fotogràfica Els nous blanencs. Joves i immigració, que es podrà visitar fins el 9 de març. L’acte va ser precedit per la presentació del llibre que s’ha editat sobre aquesta mateixa exposició, amb textos i fotografies de l’historiador blanenc Aitor Roger.

La presentació del llibre, que es va allotjar al Centre Catòlic, va anar a càrrec d’Èric Bertran, sotsdirector de la Fundació Nous Catalans. Bertran, que també ha escrit el pròleg del llibre, va destacar: “A la vida no hi ha solucions màgiques, la cohesió i el sentiment de pertinença no es crea d’un dia per l’altre, però sí treballant-hi cada dia. Al cap i a la fi a Blanes fins fa poc es parlava d’immigrants i ara, en canvi, es parla de nous blanencs. D’aquí a uns anys s’editarà un llibre com aquest que es dirà simplement “Blanencs”. Encara és d’hora, però aquest arribarà i aleshores ja haurem guanyat”.

Posteriorment l’autor del llibre i de les fotografies que es recullen a l’exposició, Aitor Roger, es va encarregar d’explicar als assistents el més destacat de tots dos elements.

Una mirada a la realitat dels joves nascuts a l’estranger

Els nous blanencs. Joves i immigració vol ser alguna cosa més que una exposició fotogràfica que recull un centenar de retrats en blanc i negre. A través de les fotografies i de l’edició del llibre es vol donar a conèixer la realitat dels joves que viuen a Blanes, però que han nascut a l’estranger.

Doto: Quim Llorens

Doto: Quim Llorens

Ho fa a través de la càmera d’Aitor Roger, que ha fotografiat un total de 67 joves d’edats compreses entre els 18 i 30 anys, aproximadament. Els nous blanencs que ara arriben al municipi gironí provenen de territoris força llunyans i variats, un fet que queda amplament demostrat a través de l’exposició.

Els seus protagonistes han nascut als països que actualment tenen més presència a Blanes: Marroc, Gàmbia, Romania, Senegal, Argentina, Itàlia, Rússia, Uruguai, Colòmbia i la República Dominicana. La resta són nascuts a Brasil, Cuba, Xile, Hondures i Equador. A través d’aquests joves, es pot conèixer una part de la realitat juvenil blanenca completada amb dades recollides en entrevistes personals i els registres estadístics oficials del municipi.

Un dels objectius que ha mogut l’autor a endegar aquest projecte ha estat que es pugui descobrir d’una manera didàctica però artística a l’hora una radiografia d’aquest segment de joves blanencs. Així, segons Aitor Roger; “El què he volgut fer és donar l’oportunitat d’observar la multiculturalitat que cada vegada és més present als carrers, als centres educatius, als equipaments esportius o a les entitats que tenim al nostre municipi”

7.000 blanencs nascuts a l’estranger

En aquest sentit, Blanes és una ciutat de gairebé 40.000 habitants, on més de 7.000 persones han nascut a l’estranger. A l’exposició hi ha una petita representació d’aquest segment perquè formi part d’un engrescador projecte que combina l’art de la fotografia amb la presentació d’unes dades d’interès sobre la procedència i la integració dels nous blanencs, molts d’ells arribats en el transcurs de la darrera dècada.

Coberta del llibre

Coberta del llibre

Aitor Roger també té clar que vol aconseguir alguna cosa més que fer gaudir a través del seu art fotogràfic. Vol que el públic que visiti la seva exposició o llegeixi el seu llibre reflexioni: “Els joves que he retratat tenen una mirada alegre i optimista, però en el pensament de tots ells també hi ha una realitat que no defugen. L’actual situació de crisi està provocant que pensin en el futur amb preocupació. De fet, alguns d’ells ja s’estan plantejant la possibilitat d’haver de construir una vida fora de Blanes, i fins i tot n’hi ha que ja han tornat als seus països d’origen”.

La inauguració de l’exposició es va completar amb una mostra gastronòmica i música dels llocs d’origen d’aquests joves blanencs, la major part dels quals van assistir també com a protagonistes de la vetllada. D’altra banda, el proper 8 de març, coincidint amb els darrers dies en què la mostra estarà en marxa, hi haurà una actuació musical a càrrec del Cor de Cambra Sota Palau. La formació vocal blanenca oferirà un Petit Concert Multiculti, i la vetllada es completarà amb una visita guiada a l’exposició oberta a la participació de tothom.

Paral·lelament, durant els dies en què l’exposició estigui oberta al públic, fins el 9 de març, també s’ha ofert als centres escolars del municipi la possibilitat que puguin fer una visita guiada acompanyats del seu autor.

Per a la realització del llibre i l’exposició, Aitor Roger ha comptat amb el recolzament de l’Ajuntament de Blanes, la Fundació La Caixa, l’Associació Andalusa d’Ardalenys i Amics d’Ardales, l’Ajuntament d’Ardales, la revista Recvll, l’Arxiu Municipal de Blanes i l’empresa de disseny gràfic i publicitat RD Studio.