Encarem una setmana de fred, neu i vent fort

Arxiu Blanesaldia.com

El Servei Meteorològic de Catalunya informa d’un canvi en la tendència de les últimes setmanes, que donarà lloc a un notable descens tèrmic, a nevades al Pirineu i Prepirineu i a una entrada de vent fort de component oest i nord.

Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que, de cara als pròxims dies, una extensa zona depressionària abraçarà bona part d’Europa occidental, mentre que l’anticicló es desplaçarà cap a l’Atlàntic. Aquesta configuració permetrà l’entrada de vent del nord i oest i afavorirà l’arribada d’una glopada d’aire fred a tots els nivells.

Tot seguit es poden veure els mapes de temperatura a 850 hPa (uns 1500 m d’altitud) previstos pel model ECMWF (Centre Europeu de Predicció) per dilluns al migdia (dalt a l’esquerra), per dimarts al migdia (dalt a la dreta), per dimecres al migdia (baix a l’esquerra) i per dijous al migdia (baix a la dreta), on es pot veure com la massa d’aire fred (colors blavosos) abraçarà bona part del territori europeu.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

L’evolució de la temperatura a 850 hPa és un bon indicador del comportament d’aquesta mateixa variable en superfície, però no hi ha una correlació directa entre elles, ja que també depèn d’altres factors meteorològics, com el vent o la nuvolositat:

Aquest episodi fred podrà allargar-se com a mínim fins dissabte 21 de gener, quan la temperatura ja començarà a recuperar-se fins assolir els valors propis per l’època de l’any. Aquest fet es pot veure en les següents gràfiques per dos punts de Catalunya, el primer correspon al Pirineu Occidental i el segon al litoral central. En elles es presenta la predicció de la temperatura a 850 hPa (línia negra envoltada de la dispersió de la predicció en colors verds), comparada amb la mitjana climàtica (línia vermella). A la part baixa de la gràfica també es mostra la probabilitat de pluja (colors blaus):

Durant la segona meitat de la setmana vinent la temperatura baixarà entre 5 i 10 graus respecte l’actual, i hi haurà glaçades fortes al Pirineu, entre febles i moderades a l’interior i no se’n descarten de puntuals al litoral.

Pel què fa a precipitació, la predicció indica que diumenge 15 hi haurà ruixats al nord-est de Catalunya, localment acompanyats de calamarsa, i s’iniciaran les primeres nevades febles i intermitents al Pirineu Occidental, amb una cota que baixarà fins als 1200 metres. Dilluns la nevada al Pirineu es reactivarà, i amb el pas de les hores es farà més continuada i també afectarà zones del Prepirineu i d’altres punts del quadrant nord-oest. També es podran repetir algunes precipitacions al nord-est de Catalunya.

La cota ja baixarà fins als 800 metres aproximadament, i puntualment podria caure fins als 600 o localment per sota a primera hora. Dimarts seguirà nevant a totes les cotes del Pirineu i es podrien produir algunes precipitacions més locals a punts de la Depressió Central, del prelitoral i del Port, amb una cota de neu que es situaria entre 600 i 800 metres.

Dimecres la nevada del Pirineu anirà afluixant i restringint-se al vessant nord, alhora que es podrien reproduir alguns nous ruixats al quadrant nord-est, localment acompanyats de calamarsa i amb una cota de neu al voltant dels 600 metres. A partir de dijous ja només quedarien nevades intermitents al vessant nord del Pirineu. En tot l’episodi es podrien acumular entre 20 i 50 cm de neu a les cotes mitjanes i altes del Pirineu.

A banda, entre dilluns i dimarts es preveu un reforçament del vent de component oest i nord que donarà lloc a una ventada extensa a Catalunya, que sobretot afectarà la meitat sud del país i les zones de muntanya. Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un preavís de Situació Meteorològica de Perill per vent per dilluns 16 i dimarts 17 de gener. Aquesta situació també podrà alterar l’estat de la mar a la costa.

A causa que la predicció a mitjà termini està subjecte a una incertesa inherent, així com a les possibles variacions de la configuració atmosfèrica, caldrà seguir amb atenció les següents actualitzacions de la predicció.