Detenen un grup organitzat que furtava mòbils d’alta gamma a la Selva Interior i al Gironès

Agents dels Mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial de la Selva Interior i de la Garrotxa van detenir a Santa Coloma i a Olot, els dies 23 i 27 de novembre respectivament, 7 persones (una de les quals dues vegades pels mateixos fets) per sostraure telèfons mòbils.

 Aquest grup altament organitzat actuava a través de diversos modus operandi. La modalitat més estesa és la que consisteix en entrar als comerços i sol·licitar signatures a les víctimes per alguna associació de discapacitats. Les víctimes solen ser persones que es troben tranquil·lament al comerç (bars i restaurants) i que habitualment tenen el telèfon mòbil d’alta gamma al cim de la taula. Els furtadors posen uns documents per signar al damunt del telèfon mòbil de la víctima per acabar sostraient l’aparell.

Un altre dels mètodes coneguts d’aquest grup és quan els autors dels furts entren en un comerç (normalment botigues) i sol·liciten comprar objectes de poc valor econòmic. Per pagar l’objecte els autors donen un bitllet de cent euros i un cop es retorna el canvi distreuen al comerciant per recuperar novament el bitllet de cent euros. Els autors marxen amb l’objecte, el canvi i el bitllet inicial.

Tres detencions a la Garrotxa i sis delictes

Pels voltants de les tres de la tarda del dia 23 de novembre els mossos de la comissaria d’Olot van ser alertats perquè s’havia produït el furt d’un telèfon mòbil en un restaurant de Les Preses, mentre una parella dinava. Les presumptes autores serien dues dones que haurien fugit en un cotxe que els estava esperant a l’exterior.

fotografia dels mòbils comissats / Foto: Mossos d’Esquadra

Arran aquests fets els mossos van muntar un dispositiu que va permetre localitzar i detenir, a la N-260, als tres presumptes autors.

En l’escorcoll del vehicle no es van localitzar els aparells sostrets, però si diversos diners en monedes i bitllets. Els mossos els van comissar dues bosses de mà, una trentena de fulls fotocopiats, i una petita quantitat de diners en efectiu.

De les investigacions policials es va poder determinar que aquest grup havia perpetrat 6 delictes més de furts d’aparells de telefonia pel mateix modus operandi entre els dies 23 d’octubre i 1 de novembre a les poblacions de Girona, Palol de Revardit i Fornells de la Selva.

Els detinguts, tots de nacionalitat romanesa, són:

– Ionut N, de 19 anys, veí de Santa Coloma de Gramanet i amb antecedents.

– Paraschiva C, de 37 anys, veïna de Badalona i amb antecedents.

– Lucretia S, de 21 anys, veïna de Badalona i amb antecedents.

Quatre detinguts a Santa Coloma de Farners i quinze fets

El dia 27 de novembre una patrulla uniformada estava realitzant tasques de seguretat ciutadana per la població de Santa Coloma de Farners quan van rebre l’avís que unes persones acabaven de furtar un telèfon mòbil en un establiment situat a la N-II.

Poc després, els agents van aturar un turisme, ocupat per quatre persones, a l’entrada de la població. Al seu interior van trobar amagats 7 telèfons de gamma alta, un dels quals coincidia amb el que havia estat sostret instants abans. Per aquest motiu, els quatre ocupants van quedar detinguts per un delicte de furt.

Els mossos també els imputen set delictes de furt i set faltes de furt, quatre d’elles en grau de temptativa, comesos en bars, restaurants i comerços de Santa Coloma de Farners, Sils i Girona. Tanmateix els mossos els atribueixen el delicte d’organització i grup criminal. Tots els fets es van cometre durant el mes de novembre.

Arran de les investigacions posteriors, els mossos també van saber que aquest grup criminal va perpetrar un robatori amb violència i intimidació a Vilassar de Mar. En aquesta ocasió van entrar al comerç dues noies per comprar un objecte de poc valor, i mentre li mostraven un bitllet de cent euros la víctima es va alertar del furt i una de les autores va treure un objecte punxant i el va amenaçar. Van sostreure un telèfon mòbil.

Els detinguts, tots de nacionalitat romanesa, són:

– Elena S, de 22 anys, veïna de Badalona i amb antecedents

– Ghiocel D, de 32 anys, veí de Badalona i sense antecedents

– Lucretia S, de 21 anys, veïna de Badalona i amb antecedents

– Ciprian D, de 18 anys, veí de Badalona i amb antecedents

– Ramona S, de 28 anys, veïna de Badalona i amb antecedents

Ramona S, va ser detinguda pels mossos de Rubí (Vallès Occidental) després de ser identificada i tenir pendent una ordre de detenció de la unitat d’investigació de Santa Coloma de Farners.

Es dóna el cas que Lucretia S també havia estat detinguda quatre dies abans durant l’actuació d’Olot. El jutge en va ordenar el seu ingrés a presó. La resta, després de declarar davant l’autoritat judicial, van quedar llibertat amb càrrecs.

Els mossos no descarten més detencions dels membres d’aquest grup organitzat.