Esquerra Republicana reclama un pla d’ajudes pels ajuntaments afectats pel temporal

Litoral de Malgrat de Mar / Blanesaldia.com

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presentarà un seguit d’iniciatives parlamentàries per demanar explicacions al govern espanyol sobre la gestió sostenible que ha dut a terme fins ara al litoral català. També, reclamarà a l’Estat que actuï davant les conseqüències del temporal marítim del cap de setmana del 20 al 22 de gener.

Inicialment, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Senat ha registrat a la cambra alta una moció en què es demana declarar immediatament el litoral mediterrani i de les Illes Balears com a zona catastròfica i engegar un pla d’ajudes per a ajuntaments que hagin vist danyat el seu espai urbà.

El grup parlamentari a la cambra alta demana també procedir a les tasques de restitució i restauració del litoral marítim i de les platges afectades, a més d’engegar un Pla del Litoral que compti amb la participació de tots els actors institucionals així com col·lectius afectats (pesca i turisme), per a la gestió sostenible del litoral marítim.

Passeig de mar de Blanes / Ajuntament de Blanes

En el text de la moció, que s’haurà de debatre en la comissió de Medi Ambient, el senador Bernat Picornell denuncia que els desperfectes patits a la costa catalana «posen de manifest l’oblit al qual ha estat postergada la gestió del litoral i de les platges en l’Estat espanyol. El litoral mediterrani porta patint més de mig segle d’intervencions insostenibles que li confereixen una extrema vulnerabilitat i fragilitat quan es produeix un temporal marítim», argumenta.

Platja de Pineda de Mar / Blanesaldia.com

A banda d’aquesta iniciativa parlamentària, Esquerra Republicana preguntarà sobre aquesta qüestió en el ple del Senat. A més, formularà una sèrie de preguntes per a la seva resposta escrita com ara: «quines han estat les principals accions de regeneració de platges i litoral a les províncies de Girona, Barcelona, Tarragona, Castelló, València, Alacant i a les Illes Balears, durant els anys els dos últims anys?» o «quina quantitat de diners es va pressupostar en els anys 2015-2016 per a la gestió i regeneració d’aquestes mateixes zones?». Tanmateix, es demanarà una reunió amb la Dirección General de Costas.