La CSMS presentarà un Expedient de Regulació d’Ocupació

Foto: Ràdio Calella Televisió

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva presentarà un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) a l’Hospital Sant Jaume i les Àrees Bàsiques de Salut de Calella i Malgrat-Palafolls que afectaria uns 800 treballadors dels 1500 que té en plantilla en tots els seus centres sanitaris, segons ha anunciat el comitè d’empresa.

Aquesta és la solució plantejada per l’empresa per tal d’eixugar el seu dèficit actual, valorat en quatre milions d’euros, creat a partir de la retallada pressupostària del Departament de Salut de la Generalitat.

 

La decisió s’ha comunicat aquesta tarda als representants del treballadors després que aquests s’hagin oposat a acceptar altres mesures d’estalvi que afectaven únicament a les seves condicions laborals i econòmiques. 

Ahir era la data límit perquè la direcció i els treballadors de l’Hospital Sant Jaume de Calella i els CAP de Calella i Malgrat-Palafolls acordessin les mesures d’estalvi que s’han d’implementar a partir de l’1 de setembre. L’empresa havia proposat als treballadors rebaixar condicions laborals, com ara els dies d’assumptes propis, cobrar el 100% del salari durant els primers tres mesos de baixa laboral o els incentius econòmics per objectius, que permetria, només aquesta última mesura, reduir uns 3 milions d’euros el pressupost de la Corporació.

Per referèndum, un 66% dels treballadors ha dit no a l’acceptació d’aquestes propostes en considerar que hi ha altres vies d’estalvi com la reducció del pressupost en màrqueting i comunicació, i el reajust de la despesa en càrrecs de confiança. I així s’ha traslladat a la direcció amb qui s’han reunit aquesta tarda, tal i com ha explicat Maria Jové, presidenta del comitè d’empresa.

Concentració a l’Hospital Comarcal de Blanes

L’ERO, que es presentaria a principis d’agost perquè entri en vigor a principis de setembre i vigència fins a desembre de 2012, implicarà una suspensió temporal de contractes que equivaldria a l’afectació de 81 persones; i la reducció de fins al 31% de la jornada laboral de més de 700 treballadors.

El Comitè d’Empresa ha assegurat no conèixer els noms, funcions, ni serveis afectats pel futur ERO; però ha recalcat que aquesta mesura no serà gens bona per als usuaris de la salut pública que ja fa mesos estan patint les conseqüències de les retallades: «augmenten les llites d’espera. Als usuaris ja els estan trucant per allargar i per desconvocar la consulta i posar-la més tard en el tems. Tant de consultes externes d’especialista, també es tanquen consultes de quiròfan» -ha indicat Jové.

En els últims mesos, i tal i com s’ha posat de manifest en la roda de premsa, la Corporació va començar a aplicar mesures d’estalvi que han permès liquidar 3,5 dels 7 milions i mig de dèficit reconegut. S’ha reduït un 5% del salari dels treballadors, la despesa farmacèutica, s’han reordenat les guàrdies, o externalitzat el servei de labotatori, el de drogodependències o l’eliminació del servei de mediadors culturals. Els treballadors, que hores abans de reunir-se amb la direcció s’han concentrat davant l’Hospital Sant Jaume i han tallat la carretera Nacional 2, han manifestat la seva voluntat de continuar negociant amb l’empresa.

Text: Ràdio Calella