Salut posa en marxa la campanya de vacunació antigripal

Foto: Google Earth

Foto: Google Earth

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, acompanyat pel vicepresident de la Societat Catalana de Salut Laboral, Rafael Padrós, i per la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha presentat la campanya de vacunació antigripal d’enguany, que es desenvoluparà al llarg de dos mesos als centres vacunals.

Antoni Mateu ha recollit, minuts abans de la presentació, el segell de qualitat ISO 9001, que certifica el procediment d’emmagatzematge i distribució de vacunes del Servei Integral de Gestió de Vacunes (SeGIV).

L’objectiu de la campanya és fonamentalment evitar les complicacions de la grip en les persones amb problemes crònics de salut, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als efectes d’aquesta malaltia.

La campanya d’enguany també busca millorar la cobertura dels treballadors de la salut, per un doble motiu: d’una banda, perquè poden actuar com una font d’infecció per a persones de risc i, de l’altra, perquè formen part del col·lectiu de serveis essencials per a la comunitat i actuen com a models i prescriptors. En aquest sentit, el passat 3 d’octubre de 2014 l’ASPCAT va celebrar una jornada informativa sobre la vacuna de la grip destinada a professionals sanitaris, en què, entre altres assumptes, es va incidir en l’efectivitat demostrada de la vacuna antigripal. En adults sans, l’eficàcia del preparat administrat durant la temporada passada va arribar al 61% de mitjana. En la jornada també es va destacar que la vacunació en els professionals sanitaris els protegeix a ells mateixos, als familiars i als pacients, ja que el virus de la grip és contagiós des d’un dia abans del desenvolupament dels símptomes i fins a cinc dies després. A més, entre el 30 i el 50% de les persones infectades poden restar asimptomàtiques, tot i transmetre el virus.

El Departament de Salut distribuirà 1.200.000 dosis de vacuna per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris i que han estat consensuats amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. La durada prevista de la campanya és de dos mesos. Normalment, l’activitat gripal comença a finals de desembre o principis de gener, però durant tot el període vacunal es pot fer la vacunació de forma òptima i els centres s’organitzen per distribuir l’activitat vacunal durant tot aquest període.

Els grups de risc són les persones que tenen un alt risc de presentar complicacions, entre les quals hi ha les que pateixen certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etcètera), les internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etcètera), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de 60 o més anys d’edat.

També s’han de vacunar les persones que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els treballadors sanitaris i els d’institucions que acullen persones d’alt risc, com ara residències geriàtriques o centres de malalts crònics.

Els membres dels serveis públics essencials per a la comunitat s’han de vacunar per minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals. Es tracta dels policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etcètera.

La vacuna d’aquest any

L’OMS va publicar, com cada any el mes de febrer, les recomanacions per a la composició de la vacuna antigripal trivalent per a la temporada 2014-2015 a l’hemisferi nord, que no té canvis en relació amb la vacuna trivalent estacional de 2013-2014.

La vacuna antigripal trivalent recomanada per a la temporada gripal 2014-2015 a l’hemisferi nord inclou:

Una soca anàloga a A/Califòrnia/7/2009 (H1N1)pdm09.

Una soca anàloga a A/Texas/50/2012 (H3N2).

Una soca anàloga B/Massachusetts/2/2012 (llinatge Yamagata)

La vacunació antigripal anual es recomana per aconseguir protecció contra les soques que circularan amb més probabilitat durant la temporada gripal, i normalment cada any hi ha canvis en aquestes soques.

La grip al període de 2013-2014

El nivell de cobertura vacunal (registrat en històries clíniques d’atenció primària) assolit la temporada passada entre les persones de més de 60 anys va ser d’un 53%. L’epidèmia de grip de 2013-2014 va ser d’activitat moderada, amb nou setmanes d’activitat i una taxa d’incidència màxima del 453,48 per 100.000 habitants la setmana del 20 al 26 de gener. En el marc del PIDIRAC, durant la temporada 2013-2014, 411 persones van requerir l’ingrés hospitalari per una malaltia greu als hospitals sentinella. La mitjana d’edat dels casos greus ingressats va ser de 68,6 anys, dels quals el 83% no estaven vacunats i el 98% presentaven algun factor de risc de complicacions.¿@

La grip, un problema important de salut pública

La grip continua sent un problema important de salut pública, com a conseqüència de l’elevat nombre de casos que es produeixen cada any i la presència de complicacions i sobremortalitat en grups específics de població, entre els quals hi ha les persones d’edat avançada i les persones que tenen patologies cròniques. L’increment de les taxes de consulta i d’hospitalització, juntament amb el nombre de dies de treball perduts per la malaltia, suposen costos directes i indirectes elevats per a la societat.

S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, que fins al 50% de les persones internades en institucions emmalalteix de grip cada any, i que aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip.

Algunes característiques de la gri

Els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38ºC), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. Té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Com que es tracta d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen problemes de salut crònics poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contreure-la.
La vacuna antigripal és la millor mesura per prevenir tant la grip com les seves complicacions. Les vacunes actuals estan molt purificades i gairebé no generen reaccions locals ni generals.
Cal recordar que aquestes vacunes no contenen virus amb capacitat infectiva i, per tant, qualsevol infecció respiratòria o coriza que pugui aparèixer després de rebre la vacuna és deguda a agents que no hi estan relacionats.

El Canal Grip: el canal temàtic del Canal Salut que aplega tota la informació sobre la grip i la seva prevenció

Com a la temporada anterior, el Canal Grip aplega videocàpsules i altres materials d’informació i educació per a la salut adreçats a la ciutadania. En aquest sentit, durant la tardor son molt rellevants els missatges sobre la vacunació. Quan comença la temporada gripal, cap a final d’any o començaments del següent, cobren més importància les mesures higièniques i els missatges sobre com cuidar-se durant la grip i com utilitzar correctament els serveis sanitaris.
Cada setmana s’actualitza la informació epidemiològica sobre la incidència de la malaltia gripal i la seva repercussió sobre l’activitat assistencial.
D’altra banda, els professionals sanitaris disposen d’un apartat amb la documentació tècnica sobre la grip i els enllaços relacionats.

Les campanyes de vacunació, coordinades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, s’inscriuen en el marc d’acció estratègic del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP). Aquest ambiciós programa implica tots els departaments del Govern, de manera transversal, en l’impuls de polítiques que incideixin positivament en la salut de les persones. El PINSAP es desenvolupa en col·laboració amb els àmbits assistencial, associatiu i amb la societat civil del país, i està en línia amb els objectius 2020 plantejats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Entre els reptes que es planteja hi ha el control de les infeccions, en què les vacunes hi juguen un paper fonamental.