El ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners fa un reconeixement a l’investigador Xavier Ribas

El colomenc, Xavier Ribas ha estat distingit aquests dies amb el premi ICREA Acadèmia en l’apartat de Ciències Experimentals i Matemàtiques de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, en reconeixement a la seva trajectòria científica dels darrers cinc anys en el camp de la química organometàl·lica del coure.

 

El doctor Ribas ha rebut aquesta distinció, principalment, per la seva tasca en la química organometàl·lica del coure. El seu estudi es focalitza en el disseny de catalitzadors basats en metalls de transició per a reaccions de funcionalització de substrats orgànics. És a dir, a mirar de trobar l’estructura idònia d’un catalitzador (que sol ser un complex metàl·lic que fa la funció de reactor), perquè una molècula es transformi en una altra de diferent durant el procés d’elaboració de, per exemple, fàrmacs o nous materials. També treballa en catalitzadors de ferro i manganès inspirats en enzims per oxidacions d’hidrocarburs, i en el disseny de nanoreactors basats en química supramolecular.

El ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha pres l’acord d’expressar a Xavier Riba la més efusiva felicitació del consistori i del poble de Santa Coloma de Farners, no solament pel premi ICREA obtingut, sinó per tota la tasca que està portant a terme en el món de la docència i de la investigació. Així mateix expressa el seu agraïment perquè la seva feina repercuteix en benefici de tots i l’encoratja a que continuï realitzant la seva tasca amb la mateixa dedicació i eficàcia que fins ara.

Xavier Ribas, de 37 anys, va estar vinculat durant molts anys a la revista Ressò de Santa Coloma, però actualment, i des de fa uns anys, està dedicat totalment a la investigació i a l’ensenyament a la Universitat de Girona, on l’any 2006 va crear, juntament amb un altre company, el grup de Recerca de Química Bioinorgànica i Supramolecular. A més, ha col·laborat amb altres professors de les universitats de Bassilea (Suïssa) o d’Stanford (Califòrnia)