Detingut a Lloret de Mar (la Selva) un grup molt actiu especialitzat en robar en estancs

Un complex operatiu de l’Àrea Territorial d’Investigació (ATI) de Girona de la Policia de la Generalitat ‘ Mossos d’Esquadra ha permès aquesta setmana la detenció de vuit homes com a presumptes integrants d’una organització criminal que actuaria arreu de Catalunya, i que s’hauria especialitzat en els robatoris a estancs (n’hauria comès 15, amb la finalitat d’apropiar-se de grans quantitats de tabac) i en els robatoris de vehicles (n’hauria sostret 8). Els vuit homes van passar a disposició judicial dimecres també detinguts com a presumptes autors d’un robatori en unes instal·lacions esportives i pel delicte de falsificació de document públic, oficial o mercantil.

Els detinguts són:
.- Eduard Alexandru MB, de 25 anys
.- Iliuta Catalin B, de 27 anys i amb antecedents policials
.- Ionut Florin M, de 24 anys i amb antecedents policials
.- Iulian M, de 34 anys i amb antecedents policials
.- Dumitru S, de 42 anys i amb antecedents policials
.- Juan Manuel QV, de 35 anys
.- Bogdan Mihail P, de 27 anys i amb antecedents policials
.- Georgel G, de 21 anys i amb antecedents policials.

El setembre passat l’Àrea Territorial d’Investigació (ATI) de la Regió Policial de Girona va iniciar una investigació en detectar un increment dels robatoris a estancs. El treball dut a terme des de llavors en el marc d’un cas instruït pel jutjat número 3 d’Arenys de Mar (Maresme) va donar fruits la matinada del 31 de gener passat, a Lloret de Mar (la Selva), amb la detenció de 7 homes quan anaven en cotxe i tornaven d’intentar robar en un estanc de la població de Vila-rodona (Alt Camp). Al cap de poca estona els mossos van detenir, també a Lloret, un vuitè presumpte membre del grup.

A hores d’ara, els investigadors impliquen aquest grup en 15 robatoris a estancs -4 dels quals en grau de temptativa- ocorreguts entre el setembre de 2010 i el gener de 2011, sempre de matinada, i tallant les persianes i forçant o trencant l’accés principal a l’establiment o bé un aparador com a modus operandi habitual. En total, els lladres s’haurien endut d’aquests establiments material per valor de quasi 220.000 euros; es tractaria de tabac, sobretot, un producte suposadament destinat a ser venut de forma il·legal.

Quant a la ubicació dels comerços afectats, estan situats a Fogars de la Selva (la Selva), Tapis (al municipi de Maçanet de Cabrenys, a l’Alt Empordà), Riudarenes (la Selva), Caldes de Malavella (la Selva), Riells (al municipi de Riells i Viabrea, a la Selva), Bordils (Gironès), Sils (la Selva), Bellcaire d’Empordà (Baix Empordà), Verges (Baix Empordà), Seva (Osona), Sant Miquel de Balenyà (Osona), Sant Cebrià de Vallalta (Maresme) i, finalment, Vila-rodona (Alt Camp). 

Vehicles recuperats
A més, els mossos atribueixen als detinguts el robatori i furt d’ús de 8 cotxes, uns vehicles sostrets des de l’agost de 2010 fins al gener d’enguany a Badalona (Barcelonès), Barcelona, Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), Lloret de Mar (la Selva), Granollers (Vallès Oriental) i Llagostera (Gironès).

Presumptament, aquests vehicles van ser emprats per a cometre els robatoris als estancs, però no és descartable que els detinguts també robessin cotxes amb la finalitat de vendre’ls a l’estranger. En tot cas, els 8 vehicles esmentats més amunt han estat tots recuperats: alguns van ser localitzats poques hores o pocs dies després dels robatoris, a vegades abandonats no gaire lluny; altres van ser localitzats en un aparcament de Lloret de Mar que el grup utilitzava i, finalment,un dels dos vehicles robats a començaments de gener a Llagostera, el va detectar la policia de la República d’Eslovènia en un control. 

Per a sostreure els cotxes a Granollers i Llagostera, els lladres haurien accedit als vestuaris d’instal·lacions esportives i s’haurien apoderat de les claus dels automòbils, a part d’altres objectes d’interès per ells com ara telèfons mòbils. Aquest va ser també el botí del robatori comès, amb el mateix modus operandi, el gener d’enguany en unes instal·lacions esportives de Figueres, el darrer dels fets contra el patrimoni que els mossos atribueixen, per ara, als detinguts. 

Eines comissades
El dia 31 de gener, poques hores després de les detencions, els mossos van dur a terme entrades i escorcolls a dos domicilis dels detinguts a Lloret de Mar i en un els mossos van trobar paquets de tabac i eines apropiades per a forçar persianes metàl·liques com les que els comerços solen tenir; concretament, els mossos van trobar dues tisores per a tallar xapa metàl·lica, quatre tornavisos, un parell de punxons, unes tenalles, una lot, una serra radial i una cisalla.

Cal dir que en un dels vehicles en què els detinguts viatjaven la nit de la seva detenció els mossos ja van trobar una dotzena de paquets de tabac, roba (guants, un tapaboques, una gorra de llana i uns pantalons negres), mitja dotzena de rotlles de cinta adhesiva i més eines: unes tisores per a tallar metall, un tornavís, un punxó, un ganivet, un cúter i un compressor elèctric. En un altre dels vehicles hi havia més roba com l’esmentada.

Tot i els resultats obtinguts els darrers dies, els investigadors de l’ATI no donen el cas per tancat. De fet, en aquests moments no descarten ni la implicació dels detinguts en més fets delictius ni que hi hagi noves detencions.

Quant als vuit homes que van passar dimecres a disposició del jutjat d’Arenys de Mar instructor del cas, 7 d’ells van ingressar a presó, menys Dumitru S que va quedar en llibertat amb càrrecs.

Edició: José Fernández – Foto: Mossos d’Esquadra