El Consorci de Benestar Social de la Selva celebra el Dia Internacional contra la violència de gènere

Amb motiu del Dia internacional contra la violència de gènere, el Consorci de Benestar Social de la Selva, que depen del Consell Comarcal de la Selva, ubicat a Santa Coloma de Farners, ha organitzat, per primera vegada, unes jornades per tractari debatre durant dos dies diferents aspectes que afecten a aquest àmbit.

En l’edició d’enguany s’ha ampliat aquesta jornada amb un dia per tal de dedicar una jornada de treball sobre la violència a les famílies. Les jornades arriben a la seva cinquena edició totalment consolidades.

La inauguració de la jornada (veure foto) ha anat a càrrec anirà del president del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès i de la consellera de Benestar Social, Montserrat Roura. En el seu parlament, Roura ha destacat la bona feina que s’està duent a terme des del Servei d’Atenció Psicològica a Víctimes de Violència Masclista.

En aquest sentit, la consellera ha instat a continuar treballant com fins ara ja que, tal i com ha dit, en l’actualitat encara són moltes les víctimes per violència de gènere. Des de principi d’any, a les comarques gironines, tal i com ha exposat, hi ha hagut un total de 4 morts per violència de gènere i a la resta de Catalunya un total de 13. Pel que respecte les denúncies que s’han realitzat ,aquestes han ascendit a un total de  9893, una xifra que segons Roura és molt elevada i, més si tenim en compte que, de ben segur hi ha moltes dones que no denuncien els maltractaments.

La consellera de Benestar Social ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida a la Jornada amb la presentació de la primera ponent . La ponència inaugural que portava per títol El tractament de la violència de gènere als mitjans de comunicació, ha anat a càrrec de la periodista de TV3 (Televisió de Catalunya) a la delegació de Girona, Sion Biorrun. En el marc de la seva intervenció, Biurrun ha exposat la metodologia de treball dels mitjans de comunicació i, molt especialment del seu mitjà vers aquest àmbit.

La segona sessió ha anat a càrrec de Xínia Bastos, tècnica de Creu Roja i de Mercè Sanchez, directora del Departament d’Intervenció Social de la Creu Roja-Girona. El contingut de la conferència s’ha centrat en El servei de teleassistència mòbil per a víctimes de violència de gènere. La presentació ha anat a càrrec del gerent del Consorci de Benestar Social, Sergi Carmona. La sessió formativa següent ha estat la presentació de l’exposició sobre els fills i les filles de la violència de gènere Trencant silencis. El ponent d’aquesta presentació ha estat Sergi Pascual, director de d’Ires (l’Institut de Reinserció Social).

 

Taula de testimonis de gènere

Sens dubte però que un dels moments més importants de la jornada és la taula de Testimonis de violència de Gènere, la darrera activitat programada per al matí. En l’edició d’aquest any, al igual com bé essent habitual, la Taula de Testimonis l’ha moderat la responsable del Pla de Dones de la Selva, Ester Mas. Tot seguit, s’ha fet la lectura del manifest i s’ha clausurat la jornada matinal. Cal recordar que fa dos anys, coincidint amb aquesta jornada, TV3 va emetre un reportatge de dos testimonis de violència de gènere de la comarca de la Seva. Un reportatge que va elaborar per la periodista Sion Biurrun i que va comptar amb la col·laboració de tot l’equip del Servei d’Atenció Psicològica a Víctimes de Violència Masclista però especialment amb la implicació de la seva responsable, Ester Mas.

Els actes amb motiu del Dia Internacional contra la violència de gènere continuaran a la tarda amb un taller de Teràpia de Shock, que presentarà la mateixa responsable del Pla de Dones de la Selva, Ester Mas

 

Jornada de treball sobre la violència a les famílies

Enguany, amb motiu del Dia Internacional contra la violència de gènere, el Consorci de Benestar Social ha programat una segona jornada de treball sobre la violència a les famílies. Així, el tret de sortida de la segona jornada anirà a càrrec del president del Consorci de Benestar Social, Robert Fauria. Tot seguit hi haurà una conferència que porta per títol El protocol d’actuació en casos de maltractaments a la gent gran, a càrrec de, Josep Maria Bosch, vicepresident del Consell Consultiu de la Gent Gran; i de Pep Cullell,  coordinador dels SBAS (Serveis Bàsics d’Atenció Social) del Consorci de Benestar Social de la Selva.

En el transcurs d’aquesta segona jornada també es durà a terme una taula rodona que tractarà els Matrimonis Forçats en la que hi participaran Blanca Andelic, la tècnica del Pla de Ciutadania i Immigració del Consorci de Benestar Social del Pla de l’Estany; i Adama Boiro, presidenta de l’Associació Jokkere Endam,.  La darrera ponència d’aquesta segona jornada farà referència al «Projecte de Cases d’Infants, una intervenció preventiva en casos de maltractaments infantils», a càrrec de Ricard, Calvo, director d’operacions de la Fundació d’Acció Social Infància Àlia.

La cloenda d’aquestes jornades contra la violència de gènere, que enguany es duran a terme durant dos dies, anirà a càrrec de la consellera de Benestar Social de la Selva, Montserrat Roura.

 

Informe · Dia Internacional contra la violència de gènere · Dijous 25 de novembre del 2010

Dades quantitatives del Servei d’Atenció Psicològica a Víctimes de Violència Masclista

Any 2010 (fins al 25 de novembre)

 

 

 

1. Nombre de persones derivades

Nous casos

118

reobertures

13

TOTAL

131

 

Fills/es

11

Dones

118

Residència

Amer

1

Anglès

5

Arbúcies

2

Blanes

0

Breda

8

Brunyola

0

Caldes de Malavella

11

La Cellera de Ter

1

Fogars de la Selva

1

Hostalric

4

Maçanet de la Selva

16

Massanes

2

Osor

0

Riells i Viabrea

4

Riudarenes

5

Riudellots de la Selva

0

Sant Feliu de Buixalleu

0

Sant Hilari Sacalm

8

Sant Julià de Llor i Bonmatí

0

Santa Coloma de Farners

28

Sils

7

Susqueda

0

Tossa de Mar

1

Vidreres

11

Vilobí d’Onyar

3

118

1.2. Estudis de les 118 dones derivades durant 2010

PRIMARIS

19

SECUNDARIS

11

CÀRRERA / SUPERIORS

3

NO ESTUDIS

1

FALTEN DADES

84

1.3. Situació Familiar de les 118 dones derivades

SITUACIÓ

Nº PERSONES

VIU SOL/SOLA

8

VIU ELLA + FILLS

35

VIU ELLA + FILLS + PARELLA

27

VIU ELLA + PARELLA + FILLS + FAMILIA POLITICA

1

VIU ELLA + ELL

3

VIU ELLA + FILLS + COMPARTIT ALTRE GENT

2

VIU ELLA + AMIGUES

2

ELLA + FAMILIA EXTENSA + FILLS

4

ELLA + FILLS + PARES ELLA

2

ELLA +  FAMILIA

5

ALTRES (MENORS)

10

FALTEN DADES

19

1.4. Nacionalitat de les 118 dones derivades

ESPANYOLA

104

ESTRANGERA

14

CHECA

1

ROMANESA

2

COLOMBIANA

3

HOLANDESA

1

PORTUGUESA

2

MARROQUINA

1

ARGENTINA

1

HONDURENYA

1

POLACA

1

MALI

1