El Govern acorda activar ajuts pels afectats pel temporal de neu

El Govern ha analitzat avui les conseqüències del temporal de neu de la setmana passada i ha acordat impulsar un seguit d’actuacions per ajudar els més afectats. Aquestes actuacions es concretaran la setmana vinent en un acord conjunt. Els consellers de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, que han comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, han destacat que la màxima preocupació del Govern de Catalunya és que encara hi ha famílies sense llum. En aquest sentit Nadal, ha apuntat que «la màxima prioritat del Govern és que no quedi ni una sola persona, ni un sol racó de territori sense el restabliment del subministrament elèctric». 

Nadal també ha assegurat que el Govern farà «tot el que calgui» per assegurar el consum ordinari durant la Setmana Santa i estiui així poder «mantenir la competitivitat i el lideratge de l’economia de Catalunya».

El conseller Baltasar, per la seva banda, ha destacat que cal intervenir amb «rapidesa, contundència i eficàcia» per afrontar les afectacions que les nevades han produït als boscos, que han afectat aproximadament 120.000 hectàrees. Baltasar ha anunciat la posada en marxa de mecanismes extraordinaris, com la creació de plans d’ocupació a nivell local per portar a terme tasques de neteja als boscos o un pla de subvencions per a propietaris públics i privats. També ha apuntat que cal prioritzar les infraestructures de protecció dels boscos, «els tallafocs, els camins rurals, el perímetres de protecció prioritària, que garanteixen que tot i la nevada no incideixi en incrementar el perill d’incendis forestal».

El Govern ha analitzat també quina és la situació actual. En aquests moments, segons dades de Protecció Civil, en contacte constant amb ajuntaments, hi ha menys d’un miler de persones afectades per talls de subministrament elèctric a diverses urbanitzacions de les comarques del Gironès, la Selva, el Baix Empordà i el Maresme.

Actualment hi ha en servei 241 grups electrògens i se n’estan instal·lant 89 més. Pel que fa a la xarxa de distribució elèctrica, a més de la reparació de la línia Vic-Juià el passat 9 de març, el servei s’ha normalitzat a totes les substacions, tot i que alguns centres de distribució encara s’alimenten de grups electrògens. L’afectació inicial es va estendre a 139 línees de mitjana tensió i a un nombre indeterminat de línees de baixa tensió.

En aquests moments, més de 1.200 tècnics i 2 helicòpters estan treballant en la reposició del servei i s’han creat 4 unitats de reconeixement de la Generalitat per inspeccionar sobre el terreny l’estat de la xarxa i la reposició del servei. D’altra banda, s’han inspeccionat totes els suports de 110kV i 132kV i no s’ha detectat cap defecte que hagi provocat la seva caiguda.

A hores d’ara s’han obert 10 expedients informatius a les companyies elèctriques que donen servei a la zona: Red Eléctrica Española (REE), Fecsa Endesa, Agri-Energia, Bassols, Estabanell i Pahisa, Elèctrica del Cardener, Elèctrica de Jafre, Electra Avellana, Suministros de Luz y Fuerza i Distribuïdora Elèctrica del Bages.

Efectius desplegats

Des que va començar el temporal, més de 13.000 efectius, entre Mossos d’Esquadra, bombers, agents forestals, operaris d’obres públiques, personal del Servei d’Emergències Mèdiques, i tècnics de Protecció Civil, han treballat per fer front als seus efectes. A més, operaris d’empreses privades i personal d’ajuntaments, així com les plantilles de les policies locals, també van treballar intensament des de dilluns per prevenir i restablir la normalitat després de les nevades. Actualment tots els cossos operatius es mantenen alerta per respondre davant de qualsevol incidència.

En total es van mobilitzar més de 2.100 vehicles, entre camions, tot-terrenys, i vehicles lleugers, i també més d’un centenar de llevaneus i 8 helicòpters. Els Mossos d’Esquadra van mobilitzar durant els dies de l’emergència un total de 9.006 efectius, més d’un miler de vehicles, entre cotxes patrulla i tot terrenys, i van prestar un total de 3.074 serveis.

Els Bombers de la Generalitat van treballar amb 2.700 professionals i van mobilitzar 1.287 vehicles i 12 helicòpters per fer un total de 3.738 serveis. Una cinquantena de tècnics de Protecció Civil van treballar en el Centre d’Emergències de Catalunya per coordinar les necessitats operatives i de logística en contacte amb els ajuntaments i consells comarcals. Un total de 374 operaris van treballar amb 84 llevaneus, 84 vehicles lleugers i 19 màquines addicionals. A aquesta maquinària cal sumar els llevaneus dependents de les diputacions provincials i de les concessionàries d’autopistes. Pel que fa als agents rurals, se’n van mobilitzar 434 amb 220 vehicles i 3 camions i van fer més de 200 serveis. Més de 300 voluntaris de la Creu Roja, amb 46 vehicles, van atendre a 2.060 persones, van distribuir 3.810 kits d’avituallament i van subministrar 1.500 mantes.

D’altra banda, el telèfon únic d’emergències 112 va rebre més de 99.000 trucades al llarg de l’emergència relacionades amb el temporal de neu. El Servei d’Emergències Mèdiques també va reforçar el seu dispositiu que va comptar des de dilluns amb més de 500 ambulàncies amb un miler de tècnics sanitaris, infermers i metges, a més dels 4 helicòpters medicalitzats. Més de 100 professionals van donar cobertura al centre coordinador sanitari on es reben i canalitzen les demandes assistencials i la Unitat Militar d’Emergències va traslladar a Catalunya durant dos dies a 96 especialistes, amb 5 llevaneus i 36 vehicles.

Edició: José Fernández