Èxit de públic en la Rua de Carrosses i Comparses del Carnaval de Blanes

Joaquim Llorens Garangou

Una multitudinària Rua de Carrosses i Comparses celebrada la tarda d’aquest passat diumenge ha tancat els actes organitzats amb motiu del Carnaval de la Costa Brava Sud a Blanes. La desfilada, que enguany ha comptat amb 22 carrosses i 15 colles, va omplir de llum, música i color el centre de la vila, copsant l’interès de blanencs i visitants que es van arrenglerar al llarg de l’itinerari traçat pels principals carrers de la població gironina.

Joaquim Llorens Garangou

Per segon any consecutiu, el recorregut ha variat pel que fa al seu encapçalament, una millora que novament ha estat molt ben acollida pel públic. El principal avantatge és que hi ha més espai per poder gaudir de les elaborades coreografies que ballen les colles, així com per admirar el vestuari de les imaginatives creacions que desfilen al ritme de l’animada música de sorprenents carrosses que rivalitzen en fantasia i mecanitzacions.

Milers d’espectadors es van arrenglerar al llarg de la Rambla Joaquim Ruyra Nord, Plaça Solidaritat, Rambla Joaquim Ruyra Sud, Plaça Catalunya i Passeig de la Marina, acabant a la Plaça dels Països Catalans. Principalment hi havia veïns de Blanes i poblacions de la rodalia, però també visitants arribats de més lluny. Es tracta de turistes procedents de la Catalunya Nord, que especialment aquests darrers anys han sovintejat el Carnaval de Blanes amb més assiduïtat.

Joaquim Llorens Garangou

Un miler de participants

La fastuositat i vistositat de les carrosses i comparses és el principal reclam de la Rua de Carnaval de Blanes, que mou més d’un miler de participants pel que fa a components de les carrosses i comparses. Provenien majoritàriament de les tres viles de la Costa Brava Sud: Blanes (4), Lloret (5) i Tossa (3). També hi ha hagut representació de Pineda, Massanes i Riells i Viabrea.

Joaquim Llorens Garangou

Pel que fa als membres que formaven les colles, la més nombrosa ha estat enguany la de Xauxa i Disbauxa, de Lloret de Mar, amb 165 persones que representaven la gresca Els Guerrers del diamant. Per la seva banda, l’Associació Comparsa Tribala, amb la disfressa titulada Oriental va aplegar 90 participants de Pineda. Fidels a la seva tradició, enguany tampoc no han faltat a la seva cita a Blanes les colles Canya i Conya de Tossa; Ja ho farem de Massanes; Tik-Tak de Tossa; Els Guapus de Tossa i Xauxa i Disbauxa de Lloret, entre d’altres.

De Blanes han desfilat enguany quatre colles. La més nombrosa ha estat la de la Que vingui qui vulgui, amb 80 components que presentaven la gresca anomenada Desplomats. Per la seva banda, l’Esbart Joaquim Ruyra, amb 60 participants, va oferir el tema Els Guerrers del Mar tancant la rua; i l’Associació de Veïns de Valldolig va aplegar 32 persones amb la gresca Criaturas del Bosque.

Joaquim Llorens Garangou

De Groc, colla reivindicativa de l’ANC de Blanes

La quarta colla de Blanes que també ha desfilat enguany ha estat la presentada fora de concurs per l’ANC de Blanes,De Groc, que reivindicava la llibertat de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn, empresonats preventivament des de fa més de 100 dies per les seves idees polítiques. La vintena de components de la colla anaven vestits amb una túnica groga de plàstic i una careta blanca amb la boca tapada per un esparadrap vermell creuat, l’emblemàtica màscara creada a Catalunya durant els anys 70 per reclamar la llibertat d’expressió.

Joaquim Llorens Garangou

Per això, van desfilar a la rua sense pronunciar cap paraula, en silenci. Al llarg del recorregut els seus components –que duien sengles lletres- van anar formant diverses frases reivindicatives: Llibertat i Dignitat, Llum als ulls i força al braç, Ni un pas enrere, El futur és nostre, o bé Companys, no és això. Complementant la disfressa, duien posat al cap un cartell que els identificava com a consellers del govern groc, com per exemple, Grocseller de Foment de la Cultura Groga.

Veredicte del jurat del Concurs de Carrosses i Comparses

Aquesta setmana es farà públic el veredicte del Concurs de Carrosses i Comparses de la Rua de Carnaval de Blanes, que repartirà 6.200 € en metàl·lic sumant els 15 guardonats que hi haurà. Hi ha tres principals categories amb premis: dues són per a carrosses d’entitats blanenques i foranies, i la tercera modalitat és per a comparses sense distingir la seva procedència.

Joaquim Llorens Garangou

En la categoria de carrosses foranies hi ha sis premis, de 100 € a 1.200 €, en les carrosses de Blanes tres premis de 300 €, 500 € i 1.000 €, i en la modalitat de comparses sis premis que van dels 50 € fins als 600 €. El jurat qualificador ha de valorar l’originalitat, artesania, coreografia, vestuari i maquillatge, una decisió certament difícil després d’haver vist les fastuoses creacions de la rua d’enguany.