Un total de vuit ermites romàniques de les rutes culturals de la Selva són les protagonistes de la nova col·lecció de plaques de cava que impulsa l’Associació de Turisme La Selva, Comarca de l’Aigua amb la col·laboració d’una empresa selvatana de caves.
Estem a WHASTAPP. Clica en aquest enllaç per seguir-nos i activa les notificacions
L’Associació de Turisme La Selva, Comarca de l’Aigua ha cedit unes imatges a l’empresa Farré Garriga de Caldes de Malavella per elaborar noves plaques de cava dels recursos turístics de la comarca de la Selva.
La primera de les col·leccions, que va sortir per les festes de Nadal de 2020, va ser la dels Castells de la Selva. Enguany, des de Turisme La Selva s’han cedit noves imatges, en aquesta ocasió de les vuit ermites romàniques més rellevants i populars de la comarca.
D’aquesta manera, cada botella de cava incorpora a més de la imatge una breu descripció de l’ermita. L’objectiu, sens dubte, és una col·laboració bidireccional entre Turisme La Selva i aquesta empresa de caves selvatana, ja que, d’una banda, es promociona el territori i el seu patrimoni i de l’altra es promociona un producte de proximitat com és el cava selvatà.
Les ermites romàniques de la Selva representades en les plaques de cava d’aquesta col·lecció són Santa Brígida d’Amer, Sant Pere Sestronques d’Anglès, Sant Romà de Brunyola, Sant Just i Pastor de la Cellera de Ter, Ermita de Farners de Santa Coloma de Farners, Ermita de les Alegries de Lloret de Mar, Mare de Déu d’Argimon de Riudarenes i Santa Margarida de Vilobí d’Onyar.
Aquesta col·laboració amb Farré Garriga, empresa arrelada a la comarca i compromesa amb la seva promoció, és una mostra clara del que podem aconseguir sumant esforços entre sectors: promocionem el producte local, el turisme de proximitat i, alhora, donem visibilitat al patrimoni cultural i natural que ens fa únics.
El gerent de l’empresa, Josep Maria Garriga Pla, va manifestar que s’han envasat 2.000 ampolles de cava de cadascuna de les ermites que apareixen a la placa. El preu de cada ampolla es 9,60 euros.
La presidenta de l’Associació de Turisme, La Selva, Comarca de l’Aigua, Jennifer Pérez, ha assenyalat: «Creiem fermament que la promoció de la comarca s’ha de fer de forma conjunta entre el sector públic i el privat. Iniciatives com aquesta demostren que, treballant plegats, podem generar projectes amb valor, arrelats al territori i amb capacitat de projecció».
En aquest sentit, Pèrez ha explicat que aquesta no és la primera vegada que col·laboren amb aquesta empresa per promocionar la comarca sinó que ja fa temps havíem fet una altra col·laboració i el resultat va ser molt positiu. «Aquesta nova col·lecció de plaques de cava també són una manera de promocionar la destinació i de donar-li visibilitat».

Tres de les vuit plaques de cava / Blanesaldia.com
Una empresa arrelada a la comarca
Farré Garriga és l’empresa encarregada a produir aquestes plaques de cava amb els Castells de la Selva. Es tracta d’una empresa familiar selvatana que es dedica a produir vins i caves amb excel·lència i personalitat des del 1996, any que es va constituir a Caldes de Malavella.
Les seves plaques són apreciades entre els col·leccionistes. El 2002, quan van veure que el nombre de col·leccionistes de xapes creixia, a la família Garriga se’ls va ocórrer promoure els municipis gironins amb el seu cava i van començar a elaborar xapes dels municipis de la comarca de la Selva, del Baix Empordà i del Ripollès, entre altres.
Estem a TELEGRAM. Clica aquí t.me/blanesaldia i segueix-nos
Ver esta publicación en Instagram
Les ermites romàniques de la Selva que es promocionen són:
Ermita de Santa Brígida (Amer)
Situada dalt d’un espadat i amb unes magnífiques vistes sobre la vall, l’ermita de Santa Brígida fou construïda al segle XI com una capella dependent del monestir d’Amer.
Ermita de Sant Pere Sestronques (Anglès)
Amb una nau capçada a llevant per un absis semicircular l’ermita va ser construïda a finals del segle X, però conserva alguns vestigis d’un edifici anterior, entre els quals destaca la finestra d’arc de ferradura que s’obre a la façana nord.
Ermita de Sant Just i Pastor del Plademunt (Cellera de Ter)
El gran campanar d’espadanya, la porta d’arc de mig punt a la façana de ponent, la sagristia i els contraforts evidencien clarament un edifici d’estil romànic.
Ermita de Sant Romà (Brunyola)
És un edifici petit i ben conservat, d’una nau capçada per un absis de ferradura. En època moderna se li va afegir una sagristia al costat sud i la nau es va allargar per l’oest, on hi trobem la porta d’entrada, un campanar d’espadanya de dos ulls i un porxo.
Ermita de la Mare de Déu de Farners (Santa Coloma de Farners)
És una construcció romànica del tipus més senzill, amb una nau rectangular i un absis semicircular, orientada curiosament cap al nord en comptes de cap a l’est com sòl ser habitual.
Ermita de Santa Margarida (Vilobí d’Onyar)
Nau, absis, finestres i coberta de la capella pertanyen encara a l’edifici original. Romànic en estat pur, doncs, al bell mig de la plana de la Selva.
Ermita de les Alegries (Lloret de Mar)
Objecte d’importants reformes, entre els segles XVII i principis del XX, tan sols resta de l’edifici consagrat al segle XI la torre del campanar.
Ermita de la Mare de Déu d’Argimon (Riudarenes)
Amagada sota l’imponent edifici del santuari d’Argimon, s’hi conserva la capella de l’antic castell que al segle X ja senyorejava alterós en aquesta muntanya que és, a més, un dels grans miradors de la comarca.