Donació a Tossa d’un valuós quadre a l’oli de Créixams

Maria Rosa Pujol i l’alcalde Ramon Gascons / Ajuntament de Tossa de Mar

Maria Rosa Pujol i Plans ha fet donació al Museu Municipal de Tossa del llegat del seu pare, Lluís Pujol i Alsina (1899-1943).

La donació consisteix en un quadre a l’oli del pintor Pere Créixams i Picó (Barcelona 1893-1965) i de la correspondència que el seu pare va mantenir amb el pintor i altres artistes, -l’escultor Pierre Matisse, entre ells- i que van sojornar a Tossa als primers anys de la dècada dels 30 del passat S. XX.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

El quadre de Créixams representa una escena pròpia dels pescadors que devia ser habitual a la platja de Tossa. L’obra està datada a Tossa a l’octubre de 1934 i va ser un obsequi del pintor Créixams al senyor Lluís Pujol i Alsina amb motiu del naixement de la seva filla Maria Rosa.

Lluís Pujol i Alsina (1899-1943) va mantenir una estreta amistat amb el pintor Pere Créixams, fins el punt que Créixams li va fer la confiança d’encomanar-li la gestió de la seva obra amb la Galeria Maragall mentre ell era a París.

Maria Rosa Pujol Plans també ha fet donació a l’Arxiu Municipal d’una col·lecció de fotografies de la Costa Brava -obra del seu oncle, el fotògraf Josep Pujol i Alsina-, així com d’una selecció de fotografies de la seva col·lecció particular, que són el fidel testimoni de les relacions familiars amb Pere Créixams i altres artistes a la Tossa dels anys 30 previs a la Guerra Civil.

L’Ajuntament de Tossa manifesta públicament a Maria Rosa Pujol i Plans el seu agraïment per haver escollit el Museu Municipal i l’Arxiu Municipal per ser la seu de la magnífica donació del llegat del seu pare. El quadre ja es troba exposat en el Museu Municipal.