Tretze entitats ecologistes i 48 experts signen un manifest amb mesures per regenerar la Tordera

Tram final de la Tordera, s’aprecia com s’ha recuperat l’amplada pròpia de la llera / Foto: Gemma Agell

Tretze d’entitats i 48 professionals i científics han elaborat un manifest per exigir a les administracions que les futures actuacions es facin seguint criteris científics i tècnics. 

El autors i signants del manifest La Tordera després del temporal Glòria, i ara què? expliquen que el temporal «va ocasionar una sèrie d’efectes a les zones pròximes al riu i als seus principals afluents. Malauradament, després del temporal hi ha hagut declaracions i actuacions clarament precipitades sense seguir cap criteri tècnic o científic».

Els promotors expliquen que «durant els propers mesos s’hauran de prendre decisions per adaptar l’ocupació de l’espai i les nostres activitats» a possibles i futures crescudes del riu, que anomenen ‘Torderada’.

Consideren que les seves propostes són «clares i ben argumentades», destacant que s’han d’evitar «les mal anomenades ‘neteges’ de la llera del riu». Defensen que s’ha d’eixamplar el riu i les rieres. També veuen positiu «situar els tubs de l’emissari i captació de la dessalinitzadora, ara danyats, més alluyats del riu».

Tram amb cúmuls de restes vegetals generades després de la crescuda. Aquestes són clau per a espècies sensibles com la llúdriga perquè alenteixen el cabal augmentant la càrrega tròfica i la disponibilitat de refugis / Foto: Arnau Tolrà

El manifest també demana a les administracions que facin un pas endavant per protegir, promoure i ajudar a les activitats agrícoles identificades com adaptades i compatibles amb les característiques hidrològiques i climàtiques pròpies de la plana i el delta de la Tordera.

A zona de la desembocadura els experts ressalten la necessitat d’una morforegeneració, és a dir, la recuperació de la morfologia pròpia del l’espai i d’aquells elements que ho fan possible (cabals, transport de sediments, espais naturals…). Això garantiria el manteniment de la seva funció ambiental, actualment molt limitada, així com la redistribució natural de sorres imprescindibles per al manteniment de les platges.

Cal recordar que la Tordera i els seus afluents principals són espai natural protegit per la legislació europea, es demana una ampliació dels seus límits que inclogui les ribes i riberes, i que en cap cas s’hi facin actuacions que atemptin vers els valors i les espècies que el fan mereixedor de la figura de protecció ZEC XN2000.

Futures accions

El manifest es farà arribar a totes les administracions implicades amb les que es sol·licitaran reunions. Els propers 5 i 6 de març, en el marc de les jornades de Gestió i Governança de recursos naturals que se celebrarà al Centre d’Estudis Avançats de Blanes, es farà una lectura del manifest i posterior debat. Per altra banda, se seguiran recollint adhesions i es programaran accions als municipis de les que s’informarà puntualment.

Descarrega’t el Manifest La Tordera després del temporal Glòria, i ara què? (cliqueu aquí)