Forta pujada de les taxes i preus públics a Santa Coloma de Farners

Imatge d’arxiu de ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners

Les ordenances es van aprovar el passat dilluns en sessió plenària amb els vots favorables de CiU, PSC i Colomencs pel Canvi, l’abstenció d’ERC i el vot en contra de la CUP. El representat del PP no va assistir al ple. El Reial Decret Llei del Govern Central imposant una pujada del 6% sobre l’IBI, les retallades dels governs supramunicipals, la pujada de l’IVA o els efectes de la crisi econòmica a l’Ajuntament obliguen a modificar a l’alça algunes ordenances i preus públics per l’any vinent per tal de poder mantenir els serveis.

 

Tot i això, en la proposta de modificació d’ordenances s’han aplicat bonificacions per tal de minimitzar l’impacte sobre l’economia dels ciutadans. Segons va explicar l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, «estem en una situació d’efecte dominó, les retallades estan asfixiant l’Ajuntament. Hem intentat racionalitzar preus per no augmentar la pressió fiscal sobre el ciutadà, però, malauradament ens hem vist obligats a incrementar les quotes de serveis públics com l’Escola Municipal de Música o del les Llars d’Infants. Val a dir que tot i la puja de preus, les Llars Infantils de Santa Coloma són de les que tenen els preus més baixos de les comarques gironines».

Pel que fa a l’IBI, per l’any vinent s’ha reduït el coeficient d’aquest impost passant del 0,82% al 0,79% i s’apliquen diverses bonificacions com una rebaixa del 3% si es domicilien els rebuts i bonificacions del 50% de l’IBI a les famílies nombroses i a les persones o empreses que instal·lin plaques solars. Pel que fa al pagament del rebut de l’IBI, s’estableix la possibilitat de fraccionar-lo a la carta, és a dir el ciutadà podrà adaptar els pagaments a les seves necessitats sempre que es facin fins al 20 de desembre del 2013, com a data màxima. En l’exercici 2012, més de 600 persones han fraccionat el rebut de l’IBI.

En general, l’Ajuntament aplicarà un increment de l’IPC (3,5%) en les taxes i preus públics. La pujada mitjana sobre el preu de l’aigua és del 6,08% un increment que correspon en un 3,76% als increments imposats per l’ACA ja que l’increment de la part de l’Ajuntament és del 2,32%. La taxa d’escombreries puja un 5%. L’Ajuntament descomptarà un 50% de l’impost de les escombraries a les persones de més de 65 anys amb una renda inferior a 1,5 vegades el salari mínim. Les Llars d’Infants tindran un increment de preus d’un 8,24% i les quotes de l’Escola Municipal de Música pugen un 12%. El preus de la Residència Geriàtrica Sant Salvador d’Horta s’han congelat.

Una altra de les novetats per l’any vinent és que els caixers automàtics pagaran l’IBI per ocupació de via pública. Les entitats bancàries abonaran un euro per dia i metre quadrat pels caixers que donen a la vorera.