Obres de millora al Portal de les Hortes de la muralla d’Hostalric

Imatge de les obres de restauració

El Portal de les Hortes és l’únic accés original de la muralla d’Hostalric. Per aquest motiu que des de l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament d’Hostalric es va observar amb preocupació el deteriorament de les pedres que formen el conjunt.

Les obres de consolidació del Portal de les Hortes ha començat aquest mes d’octubre i es preveu que s’acabaran a mitjans del mes de novembre.

Ara s’ha començat per treure les capes de pols i materials no desitjats acumulats durant anys al mur de la muralla. També s’ha fet una neteja a les dovelles del portal i s’ha avaluat el seu estat de conservació. Amb tot això, el que es pretén és consolidar les parts febles del conjunt, restituir parts que estaven fora i unificar el parament de tota la muralla a l’entorn del portal.

Les filtracions d’aigües venen de la part de sobre del portal (camí de ronda). Aquí es preveu treure el paviment que hi ha i buscar les preexistències d’un possible paviment original del pas de ronda de la muralla. També es buidarà l’espai que antigament ocupava el rasclet i es recuperarà la seva visualització.

Durant tot el projecte s’han tingut en compte dues coses: la degradació del portal i, per tant, el seu estat de conservació i vetllar perquè no es variï el cromatisme general amb aquesta actuació, és a dir, que un cop acabats els treballs no sembli que el portal sigui nou sinó que els treballs fets de consolidació i restauració han estat els adients segons la Llei de Patrimoni.

El projecte ha estat redactat pel servei de Monuments de la Diputació de Girona. L’Ajuntament d’Hostalric va demanar una subvenció a la mateixa Diputació. Aquesta ha estat concedida i s’ha de realitzar l’obra dins el període fixat, novembre de 2012