Els Comuns de Tordera, Blanes i Lloret amb la plataforma Aturem la C-32

Blanes en Comú Podem

El passat dimecres 10 de juliol els Comuns van sumar-se a la plataforma Aturem la C-32 per demanar l’aturament definitiu de les obres. Després de 50 dies de màquines pesants destrossant els paratges naturals del Santuari del Vilar i Sant Pere del Bosc, el comuns veiem l’aturament cautelar com una possibilitat perquè el TSJC paralitzi l’obra definitivament.

Tot i aquest petit èxit seguim en lluita exigint a la Generalitat de Catalunya, impulsora del projecte, que paralitzi les seves accions destructives i apliqui la Llei de Canvi Climàtic, una llei amb la que ells mateixos s’omplen la boca quan els hi interessa. Allargar la C-32 no és compatible ni amb la lluita climàtica, ni amb el model de turisme sostenible i qualitat que volem pels nostres pobles.

L’impacte ambiental comprèn i afecta un total de 50 hectàrees de bosc de pi, alzina i roure que formen part de Blanes i Lloret de Mar, i que aporten un gran valor natural, paisatgístic i sentimental per la població. Es tracta d’un bosc dens i en bon estat de conservació que actua de pulmó i que degut a la seva ubicació és de gran importància com a connector biològic entre el Massís de Cadiretes i la plana del Riu Tordera.

Tanmateix al bosc hi viuen un munt d’espècies que ja han perdut o pedran el seu hàbitat si continués la tala d’arbres ja que no s’ha respectat el principi de precaució en períodes de cria i nidificació de les aus. L’antropització d’aquesta zona amb la prolongació de la C-32 acabaria amb gran part de la biodiversitat que actualment hi habita. És incomprensible com en un estat com és l’actual d’Emerència Climàtica la Generalitat miri cap a una altra banda i hagi permés portar a terme les obres, amb l’agreujant de trobar-nos en període d’alt risc d’incendi.

La gent comuna exigim que s’acabin les estratègies partidistes a costa del patrimoni comú; a Blanes i Lloret hi va haver una consulta popular l’any 2016 amb el 76% de vots contraris a la prolongació. L’allargament de la C-32 no és la solució al problema de mobilitat entre Blanes i Lloret; “és car, té un gran impacte ambiental i beneficia a una empresa privada abans que el benestar del territori” tal i com diu la plataforma Aturem la C32.

Una de les alternatives més econòmicques i amb un menor impacte en el medi natural seria el desdoblament de la Gi-600 i la Gi-682, actualment descuidada per la Generalitat, així mateix també milloraria la mobilitat la construcció de la Ronda Nord de circumval·lació de Lloret i la Ronda Sud de circumval·lació a Blanes, aquests darreres aprovades en els respectius POUM. Altres demandes del territori són millorar la carretera C-63 en el tram Lloret-Vidreres i potenciar el transport públic entre els municipis.

Des de Comuns recolzem i fem una crida a tota la ciutadania perquè recolzi el moviment transversal “emboscades” que vigilen que no es destrueixin aquests paratges i esperem que el Govern actui amb responsabilitat i es posi a treballar el més aviat possible en un projecte alternatiu que solucioni la problemàtica existent pensant en el medi ambient i el bé comú.