L’ACA dóna la raó a C’s: “la qualitat de l’aigua és una competència bàsica i obligatòria municipal”

L’Agència Catalana de l’Aigua ha notificat al membre de Ciutadans (C’s) a Sils, Agustí Valdés, que la qualitat d’aigua d’abastament de les Urbanitzacions Les Comes i Vallcanera Park a Sils, és una competència bàsica i obligatòria municipal i també correspon als ens locals el control sanitari i la prevenció del risc per a la salut derivat de la contaminació de l’aigua destinada a consum humà (Llei 15/1990, de 9 de juliol), i en general, el control sanitari del medi ambient, que inclou l’abastament d’aigües (Llei 14/1986, de 25 d’abril)”.

L’ACA assegura que “les necessitats d’aigua dels municipis les han de preveure els propis ens locals, d’acord amb les seves competències atribuïdes sobre l’abastament domiciliari, així com sobre els creixements previstos en la seva la planificació urbanística”.

C’s considera que amb aquesta notificació “l’ACA ens dóna la raó i és l’ajuntament, amb el seu alcalde al capdavant, Martí Nogué, el màxim responsable de la qualitat de l’aigua”. En aquest sentit, el portaveu de C’s a Sils, Ramir Durà ha recordat que “varem presentar una instància a l’ajuntament amb una sèrie de documentació on s’indicava que l’empresa gestora Aguas de Tordera, S.L, va informar que s’havia detectar alts nivells de fluor que desaconsellaven el seu consum humà per a menors de 16 anys i majors de 60 anys. I que era competència municipal posar solució”.

A més, Durá ha remarcat que “l’empresa gestora i la Junta de Compensació de Les Comes varen arribar a un acord per crear una planta de tractament en el dipòsit de captació i distribució d’osmosis inversa, però aquest acord va ser revocat per l’ajuntament el 15 de febrer de l’any i no pas pels veïns com l’alcalde va afirmar”. També ha recordat que “en sessió plenària del 5 de març del 2009, en el punt 5 de l’ordre del dia, es va afirmar que la situació de la potabilització de l’aigua estava solucionat quan era fals tal i com demostren els informes posteriors”

Tanmateix, Durá ha lamentat que “després de més de tres anys, l’ajuntament sempre dona bones paraules però a l’hora de la veritat únicament posa traves i allarga el problema i, fins i tot, enganyant als veïns”.

Finalment, C’s ha sol·licitat a l’ajuntament “una solució immediata a aquesta problemàtica sense posar pals a les rodes amb un calendari d’execució de les obres”.

L’ACA també ha indicat que “recollirà tota la informació sobre el cas per tal de fer-ne una valoració”.